Sifet Podžić: Helikopteri su ispravni, Dodik nije dao saglasnost

5
Radiosarajevo.ba
Sifet Podžić: Helikopteri su ispravni, Dodik nije dao saglasnost
Foto: Vijeće ministara BiH / Sifet Podžić

Jedini razlog zbog čega helikopteri Oružanih snaga BiH nisu angažovani u gašenju požara je nedonošenje političke odluke u Predsjedništvu BiH odnosno neglasanje člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika oko upotrebe helikoptera, izjavio je danas Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

"OS BiH imaju spremne helikoptere za tu, inače redovnu, misiju OS BiH i imamo takođe spremne i jako iskusne posade koje su niz godina upravo na ovim reonima gdje i danas gori učestvovale na gašenju požara", rekao je dana Podžić.

On je dodao da su helikopteri OS BiH u toku godine učestvovali u gašenju požara na području Travnika i Kupresa, a da je u okviru misija MEDEVAK izvršeno više intervencija.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Prema njegovim riječima prije dva, tri dana inspekciju je izvršio komandant NATO štaba u Sarajevu Eric Folkestad, inače iskusni pilot na UH-1 helikopterima koji su u spremnosti za gašenje požara i utvrdio da su posade i helikopteri spremni za ovu misiju.

"Ostajemo u spremnosti i kada se politička odluka donese mi ćemo djelovati", rekao je Podžić.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prije nekoliko dana bio je u posjeti Mostaru, a na pitanje novinara o angažiranju helikoptera za gašenja požara u Hercegovini odgovorio da je upitna ispravnost helikoptera Oružanih snaga BiH.

Istaknuo je da se o ispravnosti letjelica prvo treba raspitati i dodao da su one stare 40 do 50 godina bez remonta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije