Tužilac formirao predmet protiv Dodika jer nije odobrio da helikopteri gase požare

16
Radiosarajevo.ba
Tužilac formirao predmet protiv Dodika jer nije odobrio da helikopteri gase požare
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Državni tužilac zadužio je predmet protiv Milorada Dodika.

Ovaj put (podsjetimo, nedavno je već formiran predmet zbog njegovog negiranja genocida, op.pr.), Dodik je prijavljen zbog toga što bojkotuje rad Predsjedništva BiH, čiji je član, iz reda srpskog naroda.

Naime, Dodik, kao i njegove političke kolege iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, odlučili su da neće učestvovati u radu državnih institucija, zbog odredbi Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima se, između ostalog, predviđa kažnjavanje svih onih koji negiraju genocid.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Pa su tako, brojna područja naše zemlje opustošena požarima jer ih iz zraka nije mogao gasiti helikopter Oružanih snaga BiH - Dodik je odbijao dati saglasnost da helikopter uzleti, a odluke koje se tiču vojske, članovi Predsjedništva moraju donijeti konsenzusom. 

Iz ovih razloga, načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović podnio je krivičnu prijavu protiv Dodika.

Danas je iz Tužilaštva potvrđeno da je tužilac 'zadužio predmet':

"Povodom više medijskih upita vezanih za podnošenje prijave opštinskog načelnika Jablanice Damira Šabanovića protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH, odnosno zbog nedavanja saglasnosti za angažman helikoptera za gašenje požara iznad Komadinovog vrela i visoravni Plasa-planina Čvrsnica, obavještavamo javnost da je Tužilaštvo BiH dana 16. avgusta 2021. godine, zaprimilo navedenu krivičnu prijavu i ista je raspoređena u rad postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju", odgovoreno je iz Tužilaštva BiH za portal Radiosarajevo.ba.

Srećom, dodajmo i to, jake oborine danas su stigle na hercegovačka područja, pa kiša već gasi brojne požare...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije