Šest članica EU i NATO-a traže otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom

10
Radiosarajevo.ba
Šest članica EU i NATO-a traže otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom
Foto: X.com / Podrška BiH iz Europske unije

Šest zemalja članica NATO-a i Evropske unije (EU) pozvale su danas na inicijativu Hrvatske da se pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u EU otvore do kraja ove godine.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije sastali su se na marginama ministarskog sastanka u NATO-u u hrvatskom stalnom predstavništvu, kako bi iskazali čvrstu podršku Bosni i Hercegovini na njezinu europskom putu.

Navedenih šest zemalja i Austrija, koja nije članica NATO-a, uputile su prije nešto više od mjesec dana zajedničko pismo visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu poliitku Josepu Borrellu u kojem su također tražili otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Evo šta stoji u prijedlogu zakona koji bi zabranio rad trgovina nedjeljom u FBiH

Evo šta stoji u prijedlogu zakona koji bi zabranio rad trgovina nedjeljom u FBiH

"Naglašavamo političku nužnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom", kaže se u zajedničkoj izjavi nakon sastanka šestorice ministara.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je sastanak održan kako bi se dodatno skrenula pozornost i naglasila stratešku važnost otvaranja pristupnih pregovora s BiH, zbog stabilnosti i sigurnosti europskog kontinenta.

"U trenutnom geopolitičkom kontekstu bilo kakva odgoda početka pristupnih pregovora mogla bi dodatno povećati nestabilnost u regiji i rezultirati gubljenjem pozitivnog zamaha", dodaje se u izjavi.

Također se ističe da proširenje "nije odabir među kandidatskim zemljama, nego zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko potrebnu stabilnost i sigurnost europskom kontinentu".

Grlić Radman je rekao da bi svaka druga odluka šefova država ili vlada članica EU na samitu 14. i 15. decembra bila loša za stabilnosti i sigurnost i da od nje niko ne bi profitirao.

"Dapače, profitirali bi protueuropski i protuzapadno nastrojeni političari, a nadam se da je takvih malo", rekao je Grlić Radman.

Dodao je i da pozdravlja napore Vijeća ministara BiH, predsjedateljice Borjane Krišto i ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji rade na ubrzanju reformi i usvanjanju što više zakona koji su također uvjet za otvaranje pregovora.

Borjana Krišto se zahvalila cijeloj Europskoj uniji: 'Još mnogo posla pred nama...'

Borjana Krišto se zahvalila cijeloj Europskoj uniji: 'Još mnogo posla pred nama...'

Europska komisija je 8. novembra objavila izvještaj o napretku zemalja kandidata. Bosna i Hercegovina dobila je uvjetnu preporuku, to jest Komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora kada postigne dovoljan stupanj usklađenosti s traženim kriterijima.

Za konačnu odluku potrebna je jednoglasna podrška svih šefova država ili vlada država članica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije