Borjana Krišto se zahvalila cijeloj Europskoj uniji: 'Još mnogo posla pred nama...'

4
Radiosarajevo.ba
Borjana Krišto se zahvalila cijeloj Europskoj uniji: 'Još mnogo posla pred nama...'
Foto: Delegacija EU u BiH / Ursula von der Leyen i Borjana Krišto

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je pisma zahvalnosti visokim funkcionerima Europske unije za podršku na evropskom putu, a povodom posljednje odluke Europske komisije o preporuci za otvaranje pregovora.

Pisma je uputila predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu, visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu te povjereniku EU za susjedsku politiku i proširenje Oliveru Varhelyiju.

Također, uputila je i pisma zahvalnosti premijerima država članica Europske unije, predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću kao i svim premijerima zemalja članica Europske unije koje su se u prethodnom periodu zalagale za otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine sa EU.

Dubrovnik udvostručio cijene: Posjetitelji plaćaju papreno za par sati parkiranja

Dubrovnik udvostručio cijene: Posjetitelji plaćaju papreno za par sati parkiranja

“Naročitu zahvalnost iskazala je za pozitivne ocjene i prepoznavanje napretka koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u proteklih godinu dana, a što je navedeno u Izvještaju Europske komisije”, navodi se pismu koje je Borjana Krišto.

Borjana Krišto i Andrej Plenković
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Borjana Krišto i Andrej Plenković

“Napor i volja svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini da ubrzamo evropski put Bosne I Hercegovine, prepoznati su kroz preporuku za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU, koju je Evropska komisija u Izvještaju dala Bosni i Hercegovini, uz jasnu naznaku obaveza koje mi u Bosna I Hercegovina moramo ispuniti. Ta preporuka predstavlja ključni iskorak prema ostvarenju naših evropskih integracijskih ciljeva i mi smo zahvalni na podršci koju ste nam pružili u tom procesu”, istaknula je Borjana Krišto.

Rekla je kako su u BiH svi svjesni da je još mnogo posla pred nama kako bismo ispunili kriterijume članstva u Evropskoj uniji i postali punopravna članica evropske porodice.

Ursula von der Leyen poslala jasnu poruku iz Sarajeva: "Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU"

Ursula von der Leyen poslala jasnu poruku iz Sarajeva: "Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU"

“Ukazano povjerenje koje je dato našoj zemlji kandidatskim statusom, pozitivno ocijenjeni napredak te preporuka daju nam dodatnu snagu i motivaciju da se suočimo s izazovima koji su pred nama i nastavimo neumorno raditi na reformama koje su ključne za našu evropsku budućnost. Postizanje trajne stabilnosti, jačanje demokratije i prosperiteta, unapređenje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje ekonomske stabilnosti te izgradnja inkluzivnog i funkcionalnog društva ostaju naše trajno opredjeljenje, a članstvo u Evropskoj uniji naša dugoročna vizija”, napisala je Borjana Krišto.

“Vaša posvećenost evropskim vrijednostima i stabilnosti zemalja regije ima dubok utjecaj na nas. Vaša pomoć i posvećenost evropskim integracijama BiH predstavljaju izuzetno važan korak prema stvaranju stabilnije i prosperitetnije BiH. Ovo nije samo put prema EU već i put prema boljem i prosperitetnijem društvu za sve konstitutivne narode i druge građane BiH. Radujemo se budućoj saradnji i nastavku našeg zajedničkog puta prema evropskoj budućnosti i punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u EU. Vjerujem da ćemo uskoro moći slaviti postizanje novih prekretnica na putu BiH prema EU”, rekla je predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije