Konaković i Borell: Nadamo se da će BiH u naredna dva mjeseca usvojiti neke zakone iz 14 prioriteta

2
Radiosarajevo.ba
Konaković i Borell: Nadamo se da će BiH u naredna dva mjeseca usvojiti neke zakone iz 14 prioriteta
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH / Konaković i Borell

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas na marginama Međunarodne konferencije Dubrovnik Forum sa visokim predstavnikom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Europske komisije Josepom Borrellom Fontellesom.

Razgovarali su o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU te regionalnoj suradnji.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Europskoj komisiji na odluci od 30. juna da izdvoji 303 miliona eura za finansiranje osam ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini ocijenio je historijskim korakom te ponovio da je cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Europskoj uniji. Izrazio je nadu da će BiH u sljedeća dva mjeseca usvojiti neke od zakona iz 14 prioriteta kako bi se otvorilo poglavlje konačnih pregovora BiH sa EU.

Osvrnuo se tokom razgovora i na važnost imenovanja EUROPOL-ovog časnika za vezu i uspostavljanja sustavnog i institucionalnog okvira kako bi se potakla učinkovita razmjena obavještajnih podataka između EUROPOL-a i policijskih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je BiH značajno povećala napore u usklađivanju sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da je od januara ove godine ta usklađenost 100 posto. 

Visoki predstavnik EU Borrell izrazio je zabrinutost nakon usvajanja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS u Narodnoj skupštini RS. Naglasio je da takve odluke predstavljaju odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata BiH za članstvo u EU. Istaknuo je da je EU je pokazala da je lojalan partner Bosni i Hercegovini s nedvosmislenom opredjeljenošću njenoj perspektivi pristupanja EU. 

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o pripremama za 5. sjednicu Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Europske unije, koja će biti održana 19. jula, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije