Nikšić pozvao Dodika da se vrate obavezama: Kompromis i ispunjavanje 14 prioriteta nema alternativu

5
Radiosarajevo.ba
Nikšić pozvao Dodika da se vrate obavezama: Kompromis i ispunjavanje 14 prioriteta nema alternativu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Milorad Dodik i vlast u entitetu RS ne mogu djelovati izvan pravnog okvira države Bosne i Hercegovine kao što je to danas poručio sa Kozare, mjesta partizanskog otpora, ponosa i stradanja, poručio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.

"Ustavni sud i visoki predstavnik su neosporive dejtonske kategorije. O tome smo već vodili raspravu i nemam namjeru ponavljati već rečeno.

Bez obzira šta ko od nas o tome mislio Christian Schmidt je legalan i legitiman visoki predstavnik i na raspravu o nespornom nemam namjeru gubiti vrijeme", kazao je Nikšić.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Kako je istakao, sve državne institucije dužne su nastaviti raditi svoj posao, od zakonodavne i izvršne, pa do sudske vlasti.

"Stranke sa sjedištem u RS moraju prihvatiti činjenicu da je Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH prošlost. On nije i neće biti dio pravnog poretka.

Građani cijele države očekuju da se što prije i što odlučnije uhvatimo u koštac sa stvarnim prijetnjama po njih i njihove porodice - ekonomskom krizom i pravnom nesigurnošću", rekao je Nikšić.

Samo rješavanjem ovih gorućih problema možemo zadržati naše ljude ovdje i napraviti iskorak ka članstvu u EU koje je pečat stabilnosti i razvoja jedne zemlje, mišljenja je premijer FBiH.

"Stoga još jednom pozivam Dodika da se vratimo svojim obavezama i nastavimo raditi na ispunjavanju onoga što smo obećali građanima oba entiteta. Razgovor, kompromis i ispunjavanje 14 prioriteta na putu ka Evropskoj uniji nema alternativu", kazao je Nikšić.

/ Anketa

Smatrate li da će odluka Christiana Schmidta biti provedena?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije