Serum protiv ugriza zmije konačno stigao u Sarajevo

6
L.S.
Serum protiv ugriza zmije konačno stigao u Sarajevo
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Serum protiv ugriza zmije ponovo je dostupan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je dr. Rusmir Baljić, šef infektivne klinike KCUS-a.

"Serum antiviperinum (serum protiv ugriza zmije) je ponovo na raspolaganju u dovoljnim količinama u Sarajevu. Ovo naravno ne znači da trebamo manje biti oprezni tokom izleta i planinarenja", poručio je Baljić na svom Facebook profilu. 

Dr. Rusmir Baljić - undefined

Foto: Privatni album: Dr. Rusmir Baljić

Podsjećamo, informacija da nema seruma protiv ugriza zmija otrovnica koju su prethodno  objavili iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo izazvala je zabrinutost građana, posebno ljubitelja prirode.

Čini se da je pritisak javnosti na nadležne urodio plodom, jer su nakon objave apela Hitne pomoći ipak uspjeli nabaviti, kako je Baljić potvrdio, dovoljnu količinu protuotrova.

Važno je istaći i da je Gorska služba spašavanja Sarajevo prethodno naglasila važnu informaciju, a to je da u BiH živi 14 vrsta zmija od kojih su samo tri otrovnice (poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan) dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno.

Sve tri vrste otrovnih zmija koje žive u BiH mogu se prepoznati i po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava te po kratkom zdepastom tijelu koje veoma rijetko prelazi dužinu 60 cm.

Po obojenosti odstupa šarka koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Kako god, opreza nikad dosta, ovim putem apelujemo na sve građane da budu oprezni!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije