Susreti sa zmijama postali svakodnevnica u Sarajevu, a seruma nema

4
Radiosarajevo.ba
Susreti sa zmijama postali svakodnevnica u Sarajevu, a seruma nema
Screenshot / Zmija na Drveniji

Kao i prethodnih godina, mještani sarajevskih naselja i ove godine strahuju od zmija koje nerijetko sreću na gradskim ulicama, ispred zgrada, u parkovima...

U Kantonu Sarajevo niko nije odgovoran i nadležan za uklanjanje zmija zbog čega su građani prepušteni sami sebi.

Proteklih dana zaprimili smo nekoliko poziva uplašenih građana koji su imali neugodne susrete s duguljastim gmizavcima.

Tako smo zaprimili nedavno video snimak zmije na Dobrinji, a danas je uz obalu Miljacke u naselju Drvenija snimljen još jedan zastrašujući snimak koji možete vidjeti OVDJE.

Zmija, definitivno ima, ali, podjećamo, seruma protiv ujeda zmija otrovnica u Kantonu Sarajevo nema, ali deficitaran je u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i regionu, poručuju iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Dodaju, ipak mjesta panici nema, jer serum nije jedina terapija, i krajnja je opcija.

Oprez je potreban tokom boravka u prirodi, ali pretjeranom strahu nema mjesta, poručuju iz Gorske službe spašavanja Sarajevo.

"Daleko od toga da smo ljudima rekli da ne idu u planine i prirodu. Tokom posjeta našim prirodnim ljepotama pozvali smo samo na dodatni oprez, jer zaista je nezgodna situacija ako dođe do ujeda zmije, a da nemamo adekvatan odgovor", rekli su nedavno iz GSS službe.

U našoj zemlji od 14 vrsta zmija tri su otrovnice: poskok, šarka i bosanski šargan. Poskok je u našoj zemlji najotrovnija evropska zmija i endemska je vrsta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije