Dobre vijesti: U našu zemlju uskoro stiže serum protiv ujeda zmije

3
Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti: U našu zemlju uskoro stiže serum protiv ujeda zmije
Foto: Arhiv / Ilustracija / Nestašica seruma u zdravstvenim ustanovama u BiH

Bosna i Hercegovina će dobiti određene količine seruma protiv zmijskog otrova iz beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP BiH) potvrdili su to za Nezavisne novine

Također, navode da je jučer održan online sastanak na kojem su, osim predstavnika ove institucije, učestvovali i predstavnici Instituta "Torlak", Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je za "Nezavisne novine" da je na sastanku sa predstavnicima Instituta "Torlak" dogovoreno da serum protiv zmijskog otrova bude poslat u BiH.

Zaštićena vrsta

"Sastanak sa predstavnicima Instituta 'Torlak' je održan. Ovaj Institut, nažalost, nije planirao proizvodnju seruma za Republiku Srpsku i čitavu Bosnu i Hercegovinu ove godine, ali će nam izaći u susret i poslati određene količine seruma", naglasio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Podsjećamo, seruma protiv zmijskog otrova trenutno nema u zdravstvenim ustanovama u iz cijele Bosne i Hercegovine.

Problem za proizvodnju ogleda se u činjenica kako je zmija poskok zaštićena životinja u BiH ali i u Crnoj Gori. Iz tog razloga, na ulicama glavnog ali i drugih bh. gradova sve češće možemo vidjeti zmije, a sve to izaziva dozu straha kod građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije