Federalni zavod o nestašici seruma protiv ugriza zmije: "Nije naša nadležnost"

5
Radiosarajevo.ba
Federalni zavod o nestašici seruma protiv ugriza zmije: "Nije naša nadležnost"
Foto: Wikipedia / Šargan

Hitna pomoć Kantona Sarajevo poslala je nedavno upozorenje građanima zbog ugriza zmija otrovnica.

"Još jedno upozorenje. U zadnjih par sedmica imali smo nekoliko slučajeva ugriza zmije otrovnice gdje je bilo indicirano davanje antiviperinog seruma - protivotrova.

Ne bi to bilo nista posebno ni neuobičajeno za ovo doba godine - međutim tog seruma trenutno nigdje u BiH nema za nabaviti (a po informaciji ni u okolnim državama, jer smo tražili gdje smo mogli).

Ako se i nađe, nažalost rok upotrebe bio je do 1.6.2021. Zato svi vi koji volite planinariti ili samo šetati po prirodi - OPREZ", poručili su nedavno iz Hitne pomoći. 

Povodom nestašice seruma protiv zmijskog otrova iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZ FBiH) rekli su kako oni nisu nadležni za njegovu nabavku niti su ga do sada nabavljali.

"Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH planira i vrši centralnu distribuciju vakcina, nadzire i evaluira provođenje obaveznih imunizacija, koje podrazumijevaju imunizaciju djece 0-18 godina (protiv 10 zaraznih bolesti) na području Federacije BiH", naveli su iz ZZJZ FBiH.

Želeći doprinijeti rješavanju problema nedostatka seruma antiviperinuma, a s ciljem vođenja brige o javnom zdravlju izvijestili su, kako kažu, Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo civilnih poslova o mogućim rješenjima ovog problema.

"Imajući u vidu sadašnju zakonsku regulativu i dosadašnju praksu nabave seruma antiviperinuma, ne možemo poduzimati konkretne dalje aktivnosti", kažu iz ZZJZ FBiH", naveli su iz ZZJZ FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije