Sastanak Dodika i Lavrova: Evo kakve su poruke poslali iz Istočnog Sarajeva

16
Radiosarajevo.ba
Sastanak Dodika i Lavrova: Evo kakve su poruke poslali iz Istočnog Sarajeva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik i Sergej Lavrov

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je u službenu, dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Lavrov će tokom posjete imati susrete sa članovima Predsjedništvom BiH kao i sa državnom ministricom vanjskih poslova Biserom Turković

Osim toga, imat će odvojeni sastanak s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. 

U sjedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu održana je večeras press konferencija, a Dodik je novinarima rekao da su na sastanku razgovarali o međusobnim odnosima. 

"Zaključili smo da je saradnja dobra i da nema nijednog otvorenog pitanja između nas", rekao je, između ostalog, Dodik.

Istakao je da je na sastanku sa Lavrovim razgovarano o Dejtonskom sporazumu koji nije napravljen da bude promijenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH - dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Zahvalio je Rusiji na ulozi u kreiranju i dolasku do Dejtonskog sporazuma, a posebno za afirmaciji. 

"Ta podrška je bila veoma važna i dovela je do toga da zaista znamo da u svijetu postoje oni koji su spremni da se drže potpisanog sporazuma",  istakao je Dodik.

"Mi smo dugo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu viskog predstavnika i zato tražimo danas da Kancelarija visokog predstavnika i on sam budu ukinuti", rekao je Dodik.  

Dodik je ponovio da RS ne želi i ne prihvata članstvo u NATO, te da se RSneće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

Sergej Lavrov kazao je, između ostalog, da svaki pokušaj da se ruši Dejton može izazvati najozbiljniji rizik i posljedice.

"Uspio sam da učestvujem u pregovorima i znam dobro koliko je teško bilo izgraditi ovu krhku ravnotežu i bez samo jedne komponente može biti ugroženo sve", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum. 

"Temeljni principi zahtijevaju da svi problemi u BiH budu riješeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog miješanja", dodao je šef ruske diplomatije. 

Lavrov je potcrtao i da je sazrelo pitanje o zatvaranju Kancelarije viskog predstavnika jer BiH nije potreban međunarodni protektorat u vidu viskog predstavnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije