BiH / Šeranić: U posljednja 24 sata pozitivno 16 osoba

15. 05. 2020. u 08:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je u posljednja 24 sata u RS testirano ukupno 333 uzorka od čega je na koronavirus pozitivno 16.

Radi se o šest muškaraca i deset žena.

Ukupno 11 osoba su navele kontakt sa pozitivnim licima, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Jedna osoba je hospitalizovana u UKC RS.

Pozitivan test na novi virus korona potvrđen je i kod jednog medicinskog tehničara iz Prijedora.

Prema mjestu prebivališta, devet osoba je iz Banjaluke, po dvije iz Gradiške i Gacka i po jedna iz Dervente, Kotor Varoša i Prijedora.

Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravstvo govorila je o tome kako trebaju ljudi da se ponašaju tokom vraćanja u "normalan" svakodnevni život.

"Mora se pnovo istaknuti značaj fizičke distance i nošenje zaštitne opreme. Nošenje maske predstavlja mjeru koja će nam pomoći da ne dođe do ponovnog širenja epidemije. Potrebno je pridržavati se svih preporučenih ,mjera", kazala je Aćimović.

Ona je istaknula da je nemoguće isplanirati svaki svoj trenutak, ali da je potrebno da se maske i druge mjere moraju poštovati što češće i više jer je to jedini način da se izbjegne ponovno širenje virusa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA