Pehar: U posljednja 24 sata pozitivno šest osoba na COVID-19

Radiosarajevo.ba
Pehar: U posljednja 24 sata pozitivno šest osoba na COVID-19
Foto: Screenshot / Davor Pehar

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je da je u protekla 24 sata testirano 650 osoba, od kojih je šest bio pozitivan na COVID-19.

"Radi se o pacijentima iz Zenice, Žepča, Tešanj, Sarajevo i Široki Brijeg. Sadašnjim danom na prostoru FBiH ukupno je testirano preko 25 tisuća osoba, a COVID-19 je potvrđen kod nešto malo manje od tisuću ljudi. Najviše pozitivnih pacijenata je registrirano u HNK i ZDK", kazao je Pehar.

33 osobe su hospitalizirane, nema ni jedna osoba na respiratoru istaknuo je Pehar i dodao da je pozitivan podatak što se broj izliječenih povećava, a broj zaraženih se smanjuje.

Nije bio ni jedan prijavljen slučaj jučer, tako da je broj ostao na 37.

"Još ima dosta nejasnoća oko pravila koja će vrijediti za ulazak u pojedine zemlje. Priča se da bi jedan od uvjeta za ulazak trebao biti negativan i PCR test. Kada se stvore uslovi za ovakvo nešto naše zdravstvene institucije će uraditi sve da pomomgnemo građanima da oni mogu slobodno putovati", rekao je Pehar.

On je istaknuo da stalno prate epidemiološku situaciju, te u skladu sa tim donose se odluke.

"Jako je važna mjera zaštite naših granica, odnosno unosa virusa. Još uvijek smatramo da u ovoj fazi, mjera nadzora za sve koji uđu BiH treba da postoji. Kada nam uslovi dopuste sigurno ćemo razmišljati na ublažavanju tih mjera", kazao je Pehar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije