Dva žarišta u ZDK pod kontrolom, a evo kada bi mogli proraditi bazeni i teretane

Radiosarajevo.ba
Dva žarišta u ZDK pod kontrolom, a evo kada bi mogli proraditi bazeni i teretane
Facebook / Termalna rivijera Sarajevo

U protekla 24 sata u Federaciji BiH je testirano 706 uzoraka, od kojih je jedan bio pozitivan na COVID-19, i riječ je o muškarcu koji se vratio iz Finske, kazao je danas Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Kriznog štaba.

"To ukazuje da mjere koje provodimo na granici, stavljanjem u mjeru zdravstvenog nadzora i ograničenog kretanja, daju efekte", dodao je Pehar.

Nažalost, registriran je i jedan smrtni slučaj u Hercegovini, gdje je umro nulti pacijent iz Livna. Time FBiH broji 36 smrtnih ishoda.

Inače, ukupno je u FBiH do sada testirano 24.015 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod njih 994. Najviše pozitivnih je i dalje u HNK – 261, te u ZDK – 238.

"Međutim, u par zadnjih dana nema pozitivnih iz ZDK što u praksi znači da ova žarišta koja su bila u Maglaju i Žepču su u dobroj mjeri stavljena pod kontrolu", istakao je Pehar.

Od oboljelih, njih 34 je hospitalizirano, od čega je jedan na respiratoru. Bilježi se porast broja onih koji su se oporavili, a pad aktivnih slučaja zaraze.

"Oporavljenih u FBiH do danas je 691, a aktivnih je 267 pacijenata", dodao je Pehar.

Naglasio je da mjere daju rezultate, ali njihovo popuštanje ne smije značiti opuštanje građana koji se mjera moraju pridržavati u u periodu ispred nas, jer nam se i najmanji propust može vratiti povećanjem broja oboljelih.

Nije mogao precizirati kada će biti ukinuto stanje nesreće, dodavši da će konačnu odluku donijeti samostalno procjenjujući epidemiološku sliku.

Odgovorio je i na pitanje kada će početi raditi bazeni, teretane i fitnes centri u FBiH.

"Ove aktivnosti pripadaju u tu treću fazu i očekujemo da bi o ovim djelatnostima moglo biti govora krajem ovog mjeseca", rekao je Pehar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije