Krizni štab: Što se nas tiče, pacijenti mogu komotno ići na pretrage

Radiosarajevo.ba
Krizni štab: Što se nas tiče, pacijenti mogu komotno ići na pretrage
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica Sarajevo

"To pitanje je za menadžmente zdravstvenih ustanova. Što se nas tiče, mogu komotno nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima".

Odgovorio je to Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH na upit portala Radiosarajevo.ba kada će medicinske ustanove u Federaciji BiH početi sa redovnih pružanjem svih uobičajenih usluga koje nisu vezane za COVID-19.

Da, unatoč normalizaciji stanja u državi pacijenti ne mogu dobiti sve usluge, svjedoči i žalba našeg čitatelja koji kaže da se još nije moguće naručiti na CT ili pregled kod onkologa u KCUS-u.

Pehar pak nije odgovorio na pitanje koje su to zapravo usluge koje pacijenti u ovome momentu mogu dobiti, šta se smatra hitnim i zašto se medicinske ustanove ne vraćaju u prijašnje stanje, ako se već počinju ublažavati i ostale mjere. 

"Krizni štab je 29. aprila donio narednu da se rad organizira na način, da je na menadžmentu zdravstvenih ustanova da procijeni kapacitet i mogućnost pružanja svih zdravstvenih usluga", podsjetio je Pehar, kazavđi kako vjeruje da se zbog dužeg peridoa u kome su medicinari bili usmjereni na tretman pacijenata i probleme s COVID-19, povećao broj onih za ostale pretrage.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije