Na rubu egzistencije: Zdravstveni radnici i pomoćno osoblje nisu dobili ništa!

Radiosarajevo.ba
Na rubu egzistencije: Zdravstveni radnici i pomoćno osoblje nisu dobili ništa!
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U jeku pandemije, a i mjesecima prije, prošla i sadašnja Vlada KS su zbog iracionalnih prepirki, arogancije, te nepovjerenja prema našim opravdanim zahtjevima, doveli našu egzistenciju na sami rub!

Poručuje to nekoliko stotina medicinskih tehničara i njihovih kolega, članova pomoćnog osoblja (vozači, higijeničarke, obezbjeđenje), okupljenih u Sindikatu upislenih u zdravstvu, sa 3.000 članova.

Kravić: Ništa se nije promijenilo u plaćanju medicinarima, neko stvara nemir

Iz Komore medicinskih sestara - tehničara Kantona Sarajevo saopćeno je danas da u 2020. godini, koju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglašava godinom medicinskih sestara i babica zbog pandemije koronavirusa, kantonalne zdravstvene ustanove nagrađuju jedne, a zanemaruju i diskriminiraju rad drugih. Sukladno Članu 37.

Kako dodaju, žele alarmirati javnost zbog teške diskriminacije medicinskih sestara/tehničara i pomoćnog osoblja.

"Dok su ljekarima nedavno data retroaktivna povećanja plata i novi, ekskluzivni ugovor, medicinske sestre tehničari nisu dobili ništa. Dakle, nemamo ugovor sa državom, i krajnji efekat će biti totalno osipanje kadra, i to onog za čije je školovanje izdvojen ogroman budžetski novac kroz sistem školstva", navode oni. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije