Šeranić: U posljednja 24 sata testirano 429 osoba, 14 pozitivno

Radiosarajevo.ba
Šeranić: U posljednja 24 sata testirano 429 osoba, 14 pozitivno
Foto: AA / Alen Šeranić

U posljednja 24 sata u laboratorijama u RS-u testirano je 429 osoba, a kod 14 osoba nalaz je bio pozitivan, odnosno potvrđeno je prisustvo koronavirusa, izjavio je danas Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

"S današnjim danom imamo potvrđenih 500 slučajeva testiranih na koronavirus", izjavio je.

On je rekao da se radi o šest muškaraca i osam žena, od čega su tri muškaraca starije životne dobi, tri srednje, dok je pet žena starije životne dobi, dvije su srednje i jedna mlađe životne dobi.

Od 14 osoba četiri su hospitalizovane na UKC RS, a ostale osobe shodno proceduri bit će dalje zbrinjavane. Šeranić je rekao da se uglavnom radi o bliskom porodičnom ili drugom kontaktu.

"Ono što je dobro da smo kroz ovaj turnus ispitivanja u toku 24 sata radili zdravstveni nadzor nad 66 zdravstvenih radnika, 32 radnika iz doma za starija lica, 24 pripadnika MUP-a RS i 101 osobe iz lokalnih karantina i svi ovi nalazi su negativni", rekao je Šeranić i dodao da je do sada izvršeno ukupno 6.994 testiranja.

Pod zdravstvenim nadzorom je 4851 u kućnoj izolaciji 18.847 osoba je izašlo iz zdravstevnog nadzora.

Trenutno se u UKC RS liječi 37 osoba na Infektivnoj klinici s težim simptomima, četiri osobe su na respiratoru, a pet na kiseoničkoj maski, odnosno neinvazivnoj potpomognutoj respiraciji. U izolaciji sedam osoba čeka nalaz i na odjelu gdje se liječe osobe koje su lakše oboljele od koronavirusa trenutno je na 45 osoba.

"Još jedna osoba je preminula u RS. Radi se o muškarcu srednje životne dobi koji je preminuo u UKC RS, koji je desetak dana liječen u UKC. Izražavam saučešće porodici", kazao je Šeranić.

U Doboju, Trebinju, Istočnom Sarajevu liječe se po četiri osobe, a u Prijedoru jedna osoba.

U centrima u kojima se nalaze pozitivni na virus korona, a nemaju simptome u RS-u se nalazi 90 osoba. Do sada su se oporavile 234 osobe.

Šeranić je podsjetio da je juče u Institut za javno zdravstvo RS-a stiglo 22.000 testova koje je RS nabavila u saradnji sa UNDP-om.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS pozvao je građane da se u dane Vaskrsa ponašaju odgovorno, da ostanu kod kuće i da budu oprezni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije