Šeranić: Još 28 osoba zaraženo koronavirusom

Radiosarajevo.ba
Šeranić: Još 28 osoba zaraženo koronavirusom
Screenshot / Alen Šeranić

U posljednja 24 sata u RS-u testirano je 644 osoba, a na novi soj koronavirusa 28 je pozitivno. 

Razlog zbog povećanog broja testiranih jeste predstojeći praznik Vaskrs.

"Radili smo mnogo veći broj uzoraka iz razloga što ćemo morati malo drugačiji režim rada raditi u samom toku vaskršnjih praznika s obzirom, naravno, i na radnike u laboratorijama zato smo i htjeli da u ovom periodu povećamo broj uzorkovanja i vidimo kakvo je stanje vezano za samo zajednicu", rekao je Šeranić.

Saopćio je to na jutrošnjoj konferenciji za novinare Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, prezentirajući stanje o epidemiološkoj situaciji u ovom bh. entitetu.

Od novooboljelih, 15 je iz Banja Luke, dvije iz Nevesinja i po jedna osoba iz Prnjavora, Teslića, Čelinca, Prijedora, Mrkonjić Grada, Modriće, Kotor Varoši, Bosanske Dubice, Ribnika, Srpca i Istočnog Sarajeva.

"Ono što nije dobro je da u ovom slučaju imamo više onih koji ne mogu da tačno kažu o kojem kontaktu je riječ kada je u pitanju zaraženost virusom korona. I to je ono zbog čega i dalje naglašavamo obavezu poštovanja onih mjera koje smo uveli prije svega javnozdravstvenih kada govorimo o zajednici i zbog je važno da ove vaskršnje praznike i one koji slijede, prvomajske i Đurđevdan, moramo da se pridržavamo svih mjera koje su prethodno rečene", kazao je on.

Prema njegovim riječima, značajno je i dobro da nema novih sredina u kojima se virus pojavljuje, da je i dalje ograničen na one zajednice u kojima je i najveći broj prethodno bio, ali upravo iz tog razloga svi moramo da poštujemo mjere koje su na snazi.

Šeranić dodaje da je s današnjim danom u RS-u  486 potvrđenih slučajeva testiranih na novi virus korona, na žalost, 15 osoba je preminulo u ovom manjem bh. entitetu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije