Senat: Zakon o visokom obrazovanju direktno ograničava autonomiju UNSA

Radiosarajevo.ba
 Senat: Zakon o visokom obrazovanju direktno ograničava autonomiju UNSA
FOTO: Radiosarajevo.ba / Izborna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu
Održana je deseta vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, a na njoj je razmatrana implementacija Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Konstatovano je da Zakon o visokom obrazovanju ("Sl. novine Kantona Sarajevo" broj: 33/17) sadrži odredbe koje direktno ograničavaju autonomiju Univerziteta u Sarajevu, kao i odredbe čiju primjenu nije moguće izvršiti u zadatim rokovima.

Na održanoj sjednici Senata jednoglasno su doneseni sljedeći zaključci, koje prenosimo u cijelosti:

1. Usvaja se tekst prijedloga izmjena Zakona o visokom obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 33/17) po hitnom postupku.

2. Zadužuju se Rektor Univerziteta u Sarajevu i Komisija za utvrđivanje prijedloga izmjena Zakona o visokom obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 33/17) po hitnom postupku da na temelju procedure za izmjenu Zakona po hitnom
postupku, poduzmu dalje aktivnosti i o istom izvijeste Senat.

3. Zadužuje se Komisija za usklađivanje Statuta Univerziteta u Sarajevu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 33/17) da u tekst nacrta Statuta Univerziteta u Sarajevu ugradi opravdane primjedbe i prijedloge organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kao i da daju obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe i prijedlozi nisu prihvaćeni u pripremi teksta Prijedloga Statuta.

4. Nakon okončanja aktivnosti iz tačke 3. ovih zaključaka, u prvoj polovini aprila 2018. godine, održat će se tematska sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj će se razmatrati tekst Prijedloga Statuta Univerziteta u Sarajevu.

5. Senat Univerziteta u Sarajevu smatra da je u ovom trenutku preuranjeno donošenje Odluke o pripajanju fakulteta, akademija i naučnoistraživačkih instituta Univerziteta u Sarajevu sa svojstvom pravnog lica, Univerzitetu u Sarajevu u okviru kojeg nastavljaju sa radom kao organizacione jedinice bez svojstva pravnog lica.

6. Senat Univerziteta u Sarajevu traži da se prijedlog Odluke iz tačke 5. ovih zaključaka povuče iz dalje procedure dok se ne razmotre izmjene Zakona o visokom obrazovanju, Statut Univerziteta u Sarajevu, te dok se ne urade sve prethodne radnje potrebne za reorganizaciju Univerziteta u Sarajevu, a po modelu koji će biti prihvatljiv Univerzitetu u Sarajevu.

7. Senat smatra da bi donošenje Odluke o pripajanju fakulteta, akademija i naučnoistraživačkih instituta Univerziteta u Sarajevu sa svojstvom pravnog lica, Univerzitetu u Sarajevu u okviru kojeg nastavljaju sa radom kao organizacione jedinice bez svojstva pravnog lica, nanijelo nesagledivu štetu Univerzitetu u Sarajevu, posebno imajući u vidu da nije potpisan Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja, nije izvršena promjena statusa aktuelnih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu, nije izvršena izgradnja informacionog sistema Univerziteta u Sarajevu, te druge neophodne aktivnosti.

8. Rok iz člana 10. prijedloga izmjena Zakona o visokom obrazovanju u skladu sa kojim su Univerzitet i organizacione jedinice obavezni svoj status uskladiti sa Zakonom najkasnije do 31. decembra 2020. godine, je prihvatljiv za Univerzitet u Sarajevu.

Doneseni Zaključci će biti dostavljeni Vladi Kantona Sarajevo putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Senata UNSA. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije