Pri kraju radovi na Klinici za hematologiju: Pacijente čeka bolja usluga

Radiosarajevo.ba
Pri kraju radovi na Klinici za hematologiju: Pacijente čeka bolja usluga
Foto: KCUS / Opremanje novih prostorija Klinike za hematologiju
Radovi na opremanju novih prostorija Klinike za hematologiju, koji se izvode na 13. etaži Centralnog medicinskog bloka, privode se kraju.

Klinika za hematologiju gradi se u skladu sa najsavremenijim protokolima za liječenje bolesnika. Useljenje se očekuje u maju ove godine, saopćeno je iz KCUS-a.

"Izvođenje građevinskih, zanatskih i dio instalaterskih radova ove Klinike finansira Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA. Ostala sredstva su dio Cengiz donacije i preostala od ranije gradnje kreditom Saudijske Arabije", kažu iz KCUS-a.

Zahvaljujući ovom projektu obezbjedit će se bolji uvjeti rada za ljekare i medicinsko osoblje, te će se drastično poboljšati uvjeti liječenja i boravka hematoloških pacijenata.

Prema riječima rukovodioca Tehničkog sektora KCUS, Nurije Jusupovića, projektom je predviđena izgradnja i uređenje prostora od oko 1.800 kvadratnih metara.

"Projekat u svim fazama napreduje planiranom dinamikom. Do sada je završeno oko 80% radova. Prostor ima sterilni odjel sa četiri sterilne jedinice i 12 kreveta izolacije, 30 kreveta standardne njege i dvije ambulante. Posebna pažnja posvećena je projektovanju i izgradnji Sterilnog odjela koji je smješten u centralnom djelu Klinike i zauzima 250 kvadratnih metara. U Sterilni odjel je strogo kontroliran ulaz, a kroz sanitarni propusnik. U navedenom dijelu biće smješteni pacijenti nakon transplantacije i u toku pripreme za transplantaciju koštane srži", naveo je Jusupović.

Hematološki pacijenti ranije su boravili u izuzetno teškim uvjetima. U jednoj maloj sobi ležalo po pet ili više bolesnika. Menadžment KCUS-a je privremeno preselio Kliniku u uslovniji prostor, a napori su usmjereni u trajno i kvalitetno rješenje.

Prema riječima šefice Klinike za hematologiju, prof. dr. Alme Sofo, uposlenici su godinama radili u nehumanim i teškim uvjetima.

"Veoma smo zahvalni menadžmentu koji je prepoznao hitnost i značaj rješavanja gorućeg problema naše Klinike. Novi prostor imat će opremu za primjenu najsavremenog tretmana hematoloških pacijenata. Cilj nam je da našim pacijentima omogućimo najbolje metode liječenja transplantacije koštane srži i smanjimo odlazak pacijenata na skupa liječenja u inostranstvo. Sredstva koja će se uštedjeti usmjerit će se na nabavku novih lijekova u liječenju hematoloških oboljenja", rekla je prof. dr. Sofo.

Prof. dr. Sofo je dodala da se u okviru kontinuiranog programa edukacija redovno radi i na stručnom usavršavanju uposlenika Klinike za hematologiju KCUS.

"Poboljšanje uvjeta rada prati i stručna naobrazba, što je ključno u pružanju kvalitetne zdravstvene usluge", kazala je šefica Hematološkog odjeljenja KCUS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije