Šemsudin Mehmedović: Moja poruka Bakiru Izetbegoviću

6
F.V.
Šemsudin Mehmedović: Moja poruka Bakiru Izetbegoviću
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Šemsudin Mehmedović

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Mostaru kako su europski i američki zvaničnici spremni “angažirati se kako bi se nastavili razgovori o izbornoj reformi u BiH”.

"Najviša razina Europske unije se spremna uključiti kao i američka strana te napraviti dodatni napor. Da bi se ti razgovori dogodili potrebno je postojanje političke volje i želje lidera političkih stranaka u BiH", rekao je Plenković.

Time su na indirektan način potvrđene špekulacije o novoj rundi razgovora koji bi za ovu priliku bili izmješteni u Brisel, nakon što su oni vođeni u Sarajevu - proglašeni neuspješnima 20. marta.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Dok se javnost priprema za ovakvu vrstu razgovora i pod firmom „nacionalnog koncenzusa“, bosanskohercegovačka javnost očekuje objašnjenje šta je pozadina ovih pregovora i šta bi suštinski mogao biti njihov ishod.

„Ukoliko dođe do ponovnog okupljanja lidera u Briselu, bit će to još jedan pokušaj ucjene probosanskog političkog bloka da se prihvate izmjene Izbornog zakona po volji desničara putinovske orijentacije, s ciljem dalje destrukcije biračkog prava građana BiH“, kazao je za Radiosarajevo.ba dugogodišnji visoki funkioner Stranke demokratske akcije (SDA) i aktuelni zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović.

Prema njegovim riječima, ukoliko postoji iskrena volja da se nađe pravedno rješenje „onda se moraju razvlastiti Domovi naroda kao u RS-u“.

„Zaboravljaju na implementaciju presuda MKS i MSLJP, kao i stav Venecijanske komisije. Svako licitiranje samo sa izborom članova Predsjedništva bi bio ustupak desničarima i Čoviću, a to ni jedan lider bosanske orijentacije ne bi smio prihvatiti zarad budućnosti naše zemlje“, upozorava Mehmedović.

Jer, on tvrdi da bi posljedice takvog dogovora mogle biti pogubne za BiH.

„Ionako su nam Ustavom ograničili i slobodu i sigurnost življenja...Dalji procesi u tom pravcu bi uništili državu“, upozorio je Mehmedović.

Zbog toga je uputio poruku lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

Savjetovao bih mu da u ovom ambijentu ne prihvati ništa ispod razvlašćivanja Doma naroda FBiH, u protivnom Bosance trpamo u geto, i očekivati je apartheid u takvim okolnostima”, kazao je Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije