Ministar Dedić: Predstavit ćemo nove cijene i mjere za malinare

A. D.
Ministar Dedić: Predstavit ćemo nove cijene i mjere za malinare
Federalni ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Šemsudin Dedić je povodom protesta malinara za Radiosarajevo.ba kazao da će u petak predstaviti plan mjera.

"Ove godine smo prvo imali problem zbog najava akontativne, pa sad i otkupne cijene malina i ja sam, na molbu malinara, od početka uključen u njegovo rješavane. Mislim da smo unutar radne grupe čiji sam rad inicirao pokrenuli veoma konstruktivan dijalog između proizvođača, otkupljivača, akademske zajednice i struke, pa ćemo u petak predstaviti konačne zaključke koje se odnose ne samo na ovogodišnje cijene, već i poteškoće malinarstva generalno", kazao je Dedić.

Ističe da se, nažalost, ova grana poljoprivrede do sada razvijala bez ikakve koordinacije i da je njegov cilj da konačno uspostave strategiju razvoja malinarstva pa da se ovogodišnji problemi ne ponove 2018.  godine.

"Moram priznati da me je neprijatno iznenadilo saopćenje Udruženja otkupljivača i izvoznika koje kao maksimalnu otkupnu cijenu po kilogramu nudi samo 1,50 KM. Ovo je neprihvatljivo nizak iznos i nadam se da ovo nije pokušaj cjenkanja niti da otkupljivači žele iskoristiti dobru volju Vlade Federacije BiH da je natjeraju da nadoknađuje razliku među tržišnom, a njihovom cijenom. Malinari ne žele živjeti na budžetu, već jedino dobijati poštenu naknadu za svoj rad i zadatak otkupljivača je da im to zagarantiraju", rekao je ministar.

Dodao je kako mu je žao što pojedinci ovu ishitrenu najavu otkupne cijene pokušavaju iskoristiti za skupljanje jeftinih političkih poena. Opet se, kazao je, pokazalo da je poljoprivreda na margini interesiranja političara sve dok se ne pojavi neki problem koji mogu iskoristiti u svoje politikantske svrhe.

"Licemjerno je, naprimjer, da se kao zastupnik malinara predstavlja Jerko Ivanković Lijanović koji je tokom svog mandata značajno oštetio poljoprivredu i protiv kojeg se u vezi s tim vodi sudski postupak. Lijanović je imao i vrijeme i mogućnosti da riješi pitanje egzistencije malinara i nije to uradio. Štaviše, u ministarstvu je napravio takav haos da sam ja prvih nekoliko mjeseci svog mandata morao potrošiti isključivo na njegovo rješavanje", kazao je Dedić.

Dedić je uputio kritike i na rad Senada Šepića i svih drugih koji su bili na drugoj strani u odnosu na malinare.

"Šepića i dušebrižnike poput njega želim obavijestiti da njihova lažna briga nikome nije potrebna. U stalnom sam kontaktu s malinarima, uspostavili smo odličnu saradnju, a već u petak u Novom Travniku javnosti će biti prezentirani njihovi rezultati", zaključio je ministar Dedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije