Malinari u BiH tvrde: Ugrožene egzistencije desetina hiljada porodica

Radiosarajevo.ba
Malinari u BiH tvrde: Ugrožene egzistencije desetina hiljada porodica
Foto: Ilustracija / Sezonski posao
Iz Udruženja malih i srednjih poljoprivrednika danas su ponovo odaslali pismeni apel vlastima.

U otvorenom pismu ukazauju na to da je u posljednjim danima na sceni velika panika među proizvođačima maline.

"Otkupljivači igraju svoje igre i igraju se s otkupnim cijenama, čime ugrožavaju egzistenciju desetina hiljada porodica, a to sve mogu raditi jer smo mi proizvođači maline nezaštićeni od  vlasti, čija je to dužnost i obaveza po Ustavu i zakonima", rekao je član Udruženaj i poljoprivrednik iz Konjica Nermin Macanović.

On u ime Udruženja apelira na sve odgovorne u vlasti FBIH da napokon poduzmu prave korake "jer nas malinare kao i sve male i srednje poljoprivrednike boli nepravda".

"Određenim tajkunima koji su u vezi sa vlasti u posljednje tri godine se isplaćuju poticaji u milionskim iznosima iz budžeta, a mi proizvođači malina nemamo niti jedne KM za poticaje. Ti isti tajkuni vozaju auta koja su skuplja od nekih naših imanja i zemljišta i nisu im poljoprivredni poticaji uopće neophodni. Nalazimo se u bezizlaznioj situaciji ali bi lakše podnjeli neimaštinu nego nepravdu koja nam se nanosi", poručio je on.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je Feni da to Ministarstvo već duže vrijeme sarađuje s malinarima i da pokušavaju zajedno da nađu rješenja postojećih problema.

Ministar Dedić podsjeća da su prije dvije sedmice formirali i radnu grupu u kojoj su predstavnici otkupljivača, predstavnici Asocijacije „Zajedno za bh. malinu“ i Saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća, te ministarstva, akademske zajednice i struke i ta grupa je do sada održala nekoliko sastanaka.

"Mislim da je veoma bitno da djelujemo udruženi", istaknuo je ministar Dedić.

Po njegovim riječima, i proizvođači i otkupljivači moraju da shvate da ovise jedni o drugima, tako da u njihovom odnosu mora biti što više saradnje i kompromisa.

"Moram priznati da sam neprijatno iznenađen saopštenjem Udruženja otkupljivača koje odlično zna da je naredne sedmice planiran završni sastanak radne grupe i da ćemo tada predstaviti mjere podrške malinarstvu koje smo zajednički dogovorili. Ovo nije trenutak da se izlazi u javnost s nekim ishitrenim analizama i projekcijama cijena. Želim da vjerujem da ovo nije pokušaj zloupotrebe dobre volje Vlade Federacije koja je izrazila spremnost da pomogne malinarima i da otkupljivači ne misle da se malinari umjesto da žive od svog rada trebaju naći "na budžetu", kaže ministar Dedić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije