Malinari se nadaju da cijena otkupa neće biti ispod tri KM

Radiosarajevo.ba
Malinari se nadaju da cijena otkupa neće biti ispod tri KM
FOTO: Avaz / Ilustracija
O cijenama otkupa ovogodišnjih malina još se zvanično ne priča, a proizvođači se nadaju da neće biti niža od prošlogodišnje, oko tri konvertibilne marke, jer sve ispod je neisplativo.

Predstavnik tuzlanskih malinara Almir Dedić kazao je da malinare ne očekuje sezona kakvoj su se nadali, zbog mrazeva i niskih temperatura koje su nanijele štete na malinjacima, te da je to jedan od ključnih razloga zašto cijena otkupa ne smije padati.

"Osim toga nisu zanemarivi ni troškovi održavanja i branja", rekao je Dedić.

Istaknuo je da imaju saradnju s resornim kantonalnim ministrom, a nadaju se da će ostatak sezone biti zasnovan na dogovoru i da će na taj način rješavati probleme.

"Vidjet ćemo kakva će cijena biti, nadamo se da će nam vlasti pomoći, a mi smo spremni na saradnju i s vlastima i s hladnjačarima", dodao je.

Očekuje da će proizvođači s  područja Tuzlanskog kantona, njih 120 članova Udruženja Berry, proizvesti oko 100 tona maline, što je za 70-ak tona više nego prošle godine. Povećanju proizvodnje doprinijet će znatno veći broj članova, gotovo stotinu više.

Udruženje proizvođača jagodičastog voća Privredne komore Federacije BiH sugeriralo je svojim članovima i drugim otkupljivačima u BiH da objave akontativne cijene maline najkasnije do 1. juna s obzirom na to da će uskoro početi  berba. 

Pozivaju sve članove i otkupljivače da vode računa o očuvanju sektora jagodičastog voća, te da formiranje konačne cijene maline izvrše u skladu s tržišnim uvjetima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije