Malinari na protestu u Zenici: Sve ispod tri KM je gubitak

Anadolija
Malinari na protestu u Zenici: Sve ispod tri KM je gubitak
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Proizvođači malina sa područja grada Zenica okupljeni u Udruženje poljoprivrednika – proizvođača malina „Agroprodukt – Lašva“ održali su mirnu protestnu vožnju ulicama tog grada kako bi skrenuli pažnju na probleme sa kojima se susreću.

Admir Durmo, predstavnik malinara ZDK u sklopu Koordinacionog tijela „Za bh. malinu“ koje je osnovano ove godine, rekao je kako je današnja vožnja način da se iskaže nezadovoljstvo otkupnom cijenom malina za ovu godinu. 

Želimo da izrazimo nezadovoljstvo cijenom, prvo akontativnom od jedne KM, koja je u najmanju ruku uvredljiva i smiješna. Poslije su izašli sa konačnom ili mogućom konačnom cijenom od 1,5 KM. Napomenuo bih da berače plaćamo oko 1,5 KM, a neki plaćaju i hranu i prevoz beračima, pa nas oko dva kilograma maline izađu u startu oko dvije KM, što bi značilo da nam ostatak novca ne može biti dovoljan da pokrijemo zaštitu i đubrivo. Danas nismo htjeli da bude velike gužve, ovo je mjera upozorenja, da se pokaže naše nezadovoljstvo, a 7. jula u Novom Travniku će biti treći radni sastanak sa predstavnicima Vlade, našeg Koordinacionog tijela i predstavnicima vlasnika hladnjača gdje ćemo probati naći neko rješenje da sve strane budu zadovoljne. Ako se to ne desi, što mi ne priželjkujemo, svi će malinari krenuti prema Vladi, tražiti prava, a ljudi će sigurno biti nezadovoljni i sigurno će biti bojkota hladnjača i vidjet ćemo možemo li pravno da vratimo svoje maline ili da zaustavimo izvoz“, rekao je Durmo. 

On je napomenuo da postoji mogućnost da dođe do propasti malinarstva ukoliko se nešto ne uradi za malinare iz BiH. 

Posljedice mogu biti katastrofalne, a to je propast cjelokupnog malinarstva, s obzirom na to da imamo neke podatke da nam je kapacitet oko 40.000 tona, a isto tako je i kapacitet hladnjača. Hiperprodukcija o kojoj se govori također nije problem, s obzirom na to da smo imali dosta elementarnih nepogoda, a ni kupci nisu problem. Problem je što se malina prošle godine platila više nego je trebala, što je njihova greška, jer je malina bila prošle godine između 2,3 i 2,6 eura, otkupljivači su čekali i rizikovali i cijena je naglo počela padati te su imali značajne gubitke, a ovom prilikom žele da se poprave za prošlu i ovu godinu. Svi malinari su jednoglasno odlučili, niko nije zadovoljan cijenom“, rekao je Durmo.

Malinari su se okupili na izlazu iz Zenice, kod petlje u Blatuši, gdje su u znak protesta na asfalt prosuli nekoliko kilograma malina, a zatim se u koloni vozila zaputili na mirnu protestnu vožnju ulicama Zenice kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije