U BiH potrošnja malina po stanovniku 920 grama godišnje

Fena
U BiH potrošnja malina po stanovniku 920 grama godišnje
Po analizi USAID/Sweden Farma II, potrošnja malina po stanovniku u BiH iznosi 920 grama godišnje, dok podaci o vanjskoj trgovini govore da po stanovniku godišnje uvezemo 53 kilograma voća.

Predstavnik Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH Armin Kurbegović je ukazao da je neophodno promijeniti ovaj negativni rezultat te da građani u BiH treba da više koriste domaći proizvod.

Uoči okruglog stola o temi Distribucija svježe maline na domaćem tržištu, Kurbegović je rekao da je sektor malinarstva u BiH lani proizveo oko 20 hiljada tona, vrijednost izvezene maline je bila oko 55 miliona KM.

Ponovio je da malinari nisu zadovoljni otkupnom cijenom, podsticaji se razlikuju zavisno od entiteta, a po procjenama u BiH se malinarstvom bavi oko 20.000 porodica.

Šef USAID-a/Sweden Farma II projekta Adrian Neal je rekao da, i pored velike proizvodnje jagodičastog voća u BiH, velike količine se uvoze.

"Ako bi se povećala potrošnja na domaćem tržištu, onda bi to pomoglo 20.000 porodica koje su bave proizvodnjom jagodičastog voća, većim cijenama i razvoju ovog sektora. Naš zadatak je da promijenimo svijest potrošača i vidimo koje su opcije da se poveća potrošnja na domaćem tržištu, koje može uspješnije raditi", rekao je Neal.

Direktorica Privredne komore RS-a Dragica Ristić je rekla da je važno podsticati domaću proizvodnju, uz najbolji mogući plasman.

Cijena, kako je navela, koja nikada nije sigurna, utiče na proizvođače, kao i podsticaji koji su manji na region, a neophodna im je i podrška za uspješan izvoz.

Okrugli sto "Distribucija svježe maline na domaćem tržištu" organizovao je Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (Farma II) USAIDA-a u saradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u BiH.

S obzirom na tekuće probleme s formiranjem otkupne cijene i izvozom maline, na ovom skupu će biti riječi o mogućnostima za plasman maline na domaćem tržištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije