Semir Efendić: Općina Novi Grad je dokaz da je u BiH moguć razvoj

4
Radiosarajevo.ba
Semir Efendić: Općina Novi Grad je dokaz da je u BiH moguć razvoj
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Semir Efendić na novogodišnjoj press konferenciji

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić na današnjoj novogodišnjoj press konferenciji je kazao kako je ova općina dokazala da se sredine u Bosni i Hercegovini i cijela država mogu razvijati, a da za to treba imati plan, viziju i uložiti mnogo sistemskog truda i rada.

Predstavio je osnovne statističke i druge parametre rada te lokalne zajednice u protekloj i najavio planove za narednu godinu.

"Odlučio sam da iznesem nekoliko statističkih podataka vezanih za Općinu Novi Grad iz čije progresije se može vidjeti da je ova općina u snažnom zamahu razvoja.

Uređuje se Trg Karla Paržika: Pogledajte kako teku radovi na Marijin Dvoru

Uređuje se Trg Karla Paržika: Pogledajte kako teku radovi na Marijin Dvoru

Prvi podatak je da je, s posljednjom objavom podataka Poreske uprave Federacije BiH koja vodi evidenciju o broju zaposlenih po općinama i gradovima po dva kriterija, mjestu prebivališta i sjedištu poslodavca, 12. decembra Općina Novi Grad prvi put premašila 41.000 zaposlenih po sjedištu poslodavca. To je daleko najviše od svih općina i gradova u Federaciji BiH, a sljedeći je Grad Tuzla s 32.000 zaposlenih", kazao je Efendić.

Istakao je da taj podatak u poređenju s podacima iz 2012. godine pokazuje da je godišnji rast bio hiljadu zaposlenih, te dodao da se trend rasta broja zaposlenih nastavlja.

"Sljedeći podatak koji želim iznijeti je također od onih koje vodi Poreska uprava Federacije BiH, a tiče se prometa fiskalnih uređaja. Tu je također Općina Novi Grad apsolutni rekorder s 3,54 milijarde konvertibilnih maraka u periodu januar-novembar 2021. godine. Sljedeća je Općina Ilidža sa 3,1 milijardu maraka, a potom su ispod tri milijarde Tuzla, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Tešanj, Zenica i tako dalje", kazao je Efendić.

Ukazujući na to da navedeni podaci ukazuju na velike ekonomske aktivnosti u Novom Gradu, Efendić je kazao da je važan i podatak koji se tiče indeksa razvijenosti kojeg na desetogodišnjem osnovu prati federalni Zavod za planiranje razvoja.

"Općina Novi Grad je 2010. godine bila 27. općina u Federaciji BiH po indeksu ukupne razvijenosti koji obuhvata brojne parametre, a 2020. godine je došla na peto mjesto", rekao je Efendić.

Efendić je kazao da je jučer usvojen i općinski budžet za 2022. godinu. Dodao je da je odlika i ovog budžeta Novog Grada to što je ponovo oko 50 posto budžeta planirano za kapitalna ulaganja.

Naveo je da je oko 75 posto budžeta usmjereno prema građanima i 25 posto usmjerenog ka administrativnim i materijalnim troškovima općine.

"Zamislite kada bi druge općine i nivoi vlasti imali ovakvu distribuciju sa 50 posto budžeta usmjerenog na razvoj, na šta bi ličila Bosna i Hercegovina. Nažalost, to u velikom broju slučajeva nije tako, ali je Općina Novi Grad dokaz da je to moguće, da je i bez kreditnih sredstava moguć razvoj u svim oblastima", kazao je načelnik Novog Grada.

Efendić je također kazao da postoje problemi i izazovi koje općine sa svog nivoa nisu u mogućnosti rješavati same te je naveo primjer nedostatnih parkirališta za rastući broj vozila i ukazao je na potrebu da kantonalne vlasti na općine prenesu posao upravljanja saobraćajem u mirovanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije