Selimić o krivičnim prijavama: Zna se ko je kriv i ko mora odgovarati

9
I. S.
Selimić o krivičnim prijavama: Zna se ko je kriv i ko mora odgovarati
FOTO: Radiosarajevo.ba / Krivične prijave u zdravstvu

Krivične prijave protiv šest funkcionera iz Vlade Kantona Sarajevo predate su jučer, potvrdio je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS za portal Radiosarajevo.ba.

"Ministar (op.a. Haris Vranić) nam je otišao na godišnji odmor, svi se nešto sklanjaju, nema vakcina, više od trećine zaposlenih u zdravstvu KS štrajkuje – oni prošetali. Mi smo se nadali da ćemo nešto potpisati, ali nije se to desilo“, objasnio je Selimić.

On dalje pojašnjava:

"2017. godine smo potpisali Kolektivni ugovor sa satnicom 2,60 KM. Nije prošlo ni sedam dana, kolektivni prepisan, izbačeni svi koeficijenti, a uvaženi samo doktorski.. Elmedin Konaković je otvorio tada Pandorinu kutiju koja traje i danas".

Doktorskom sindikatu su dati koeficijenti, ali ne i ostalim zaposlenicima zdravstva.

Zatim dolazi SDA-SBB koalicija na vlast.

"Dobili smo tada svi koeficijente. Prepoznali su stvar. 2019. godine dolazi slavna Šestorka. Tada je bio pregovarački tim Edin Forto, Lejla Brčić, Malik Garibija, Kovačević... to je po zlu zapamćen pregovarački tim. Pravili su podvale, rrazvlačili, nema finansija... Svašta je bilo, da bi na zadnjem sastanku ustao Kovačević i rekao: 'Od ove Vlade nećete dobiti ništa, možete štrajkovati koliko hoćete, čekajte narednu vladu“, rekao je Selimić.

Kako kaže, Sindikat je dobio nekoliko presuda, pa bi se trebale „skloniti i posljedice“.

"Zadnjih godina zaposlenici zato dobivaju plaću nezakonito. Tom nezakonitom radnjom koju vlast nije otklonila, Zavod zdravstvenog osiguranja je oštećen 28 miliona KM – minimalno, ovo su naši ekonomisti iz zdravstva izračunali. Neko je prekoračio ovlasti. Ko je to mogao uraditi? 2017. godine je Konaković imao ministra Nenadića, a ministrica Dautbegović“, rekao je Selimić.

Napominje da „istu grešku pravi Forto".

"To šestero ljudi je prekoračilo ovlaštenja“, poručio je Selimić.

Dakle, kada je riječ o imenima, Selimić za Radiosarajevo.ba je objasnio:

"Forto, Brčić, Garibija, te Konaković, Nenadić i Dautbegović".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije