Počeo je štrajk radnika u zdravstvu u Sarajevu: Šta je s vakcinacijom?

5
N. Ka.
Počeo je štrajk radnika u zdravstvu u Sarajevu: Šta je s vakcinacijom?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Zetra

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo jutros u pola osam nastavio je generalni štrajk, zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora.

Kako su i ranije najavili, zdravstene usluge građanima bit će reducirane.

Ipam, proces vakcinacije protiče po planu i progamu, kazao je za Radiosarajevo.ba Ademir Spahić koordinator za vakcinaciju u KS.

"Zetra normalno funkcioniše i funkcionisat će i u narednom danima. Jutros je proces krenuo od osam i bit će nastavljeno do 20 sati.

Danas je u toku revakcinacija Minsitarstva sigurnosti  vakcinacija FUP-a, te onkoloških pacijenata", rekao je on.

Poručio je Spahić da njegove kolegice i kolege imaju svoja prava, ali da se ne smije ugroziti zdravlje ljudi.

"Pandemija je proglašena od strane WHO-a, Federacija je proglasila epidemiju, a svi procesi koji bi izazvali prekidanje imunizacije, mogu povući krivičnu odgovornost", zaključio je on.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS kazao je za portal Radiosarajevo.ba da će proces vakcinacije proticati danas normalno, odnosno da će radnici raditi onako kao i do sada i dodao je da su se građani upecali na spin vlasti.

"Na ovaj način se pokušalo skloniti s loše organizovanih svih segmenta u društvu pa tako i u zdravstu, zbog toga mi i štrajkujemo. Ta vlada i silne koalicije koje se mijenjaju kao čarape.

Nek se ne pecaju na spin vlade. Gdje su te vakcine i briga o građanima i briga o građanima. Neka se građani ne pecaju na te stvari što se tiče sindikata. Neka se ne sekiraju, mi smo do sada dokazali ida smo puno veći profesionalci i humanisti, nego iko iz jedne koalcije i vlasti i stranke", rekao je Selimić.

Poručio je da se danas u Zetri odvija proces revakcinacije i vakcinacije, za onkološke pacijente i uposlenike bezbjedonosnih agencija.

"Šta poslije toga, gdje su doze za ostale građane, sve vakcine koje su bile su donirane...? Tu nestaje svaka njihova borba. Oni neka potpišu sa nama ono što su morali uraditi još 2017. godine", istaknuo je on.

Selimić cijelu priču oko toga da je ugrožen proces vakcinacije naziva spinom i dodaje "mijenjaju se vlasti i koalicije kao čarape, prvo je bila dvojka, pa šestorka, pa četvorka, pa trojka, i šta sad, dokle smo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije