Doktori ispred Vlade FBiH poručili: Ista prava za sve ili generalni štrajk

3
Radiosarajevo.ba
Doktori ispred Vlade FBiH poručili: Ista prava za sve ili generalni štrajk
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti u Sarajevu

Kako je i najavljeno, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održao je danas proteste u Sarajevu ispred zgrade Vlade FBiH, simbolično - minutu do 12 sati.

Cilj je pokretanje procedure usvajanja zakona o reprezentativnosti protesta, a, ukoliko se to ne desi, najavljen je generalni štrajk.

"Nemamo drugog izbora nego da čekamo da Vlada FBiH uradi ono što je trebala prije četiri godine. Ministarstvo rada i socijalne politike je bilo obavezno usvojiti zakon kojim se rješavaju statusna pitanja doktora sindikata", rekao je predsjednik Sindikata Rifat Rijad Zaid.

Protesti u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protesti u Sarajevu

Podsjetio je i da Sindikat okuplja 72 doktora iz FBiH te da je ovo jedini način da se riješi problem.

"Imam osjećaj da je federalna vlast i dalje priželjkivala da se mi i dalje bavimo spašavanjem života i ljudi, a da ove teme ostavimo po strani, što smo i radili do 9. juna. Dovedeni smo pred zid", poručio je Zaid.

Poručili su da je cilj da Vlada usvoji ovaj zakon i da bi se doktori posvetili svom pozivu.

Protesti će se nastaviti, a najavljen je i generalni štrajk u FBiH, ukoliko se zakon ne usvoji.

"Ne možemo čekati nerad Federalne vlade i Ministarstva rada i socijalne politike koji trebaju sutra kandidirati ovaj zakon. Ako ministar Vesko Drljača to ne može, ne smije i nije u stanju, očekujem da stane na ovo mjesto i da kaže javno. Iz Vlade imamo ping-pong igricu u kojoj smo, kako oni misle, loptica. Na to ne pristajemo i nekakvo bahaćenje pojedinaca iz ove vlasti, ne dolazi u obzir", zaključio je Zaid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije