Šefik Džaferović: Dan nezavisnosti je dan slobode za ovu državu

N. Ka.
Šefik Džaferović: Dan nezavisnosti je dan slobode za ovu državu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Predavanje Džaferovića na FPN u Sarajevu

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu organizirano je tradicionalno predavanje povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH. 

Gost predavača bio je Šefik Džaferović, član Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koji je govorio na temu "Prvi mart Dan nezavisnosti BiH i aktuelni trenutak u BiH".

Džaferović je prije predavanja kazao da je neobično važno educirati studente o značaju Dana nezavisnosti.

"Prvi mart je jedan od najbitnijih datuma u ukupnoj historiji BiH. Tada je BiH krenula putem slobode, međunarodnog priznanja, nezavisnosti, to je epohalno dostignuće i naravno da studenti trebaju o tome da znaju što je moguće više", kazao je Džaferović.

Važnost Dana nezavisnosti je još veća u situaciji kada se pokušava ugroziti suverenitet i integritet BiH, istaknuo je Džaferović.

Dekan fakulteta političkih nauka Sead Turčalo zahvalio se članu Predsjedništva BiH što je u pravom trenutku odgovorio njihovom pozivu, jer se na ovaj način šalje poruka za borbu za opstojnost BiH i sve izazove koji se danas pojavljuju pred našom državom.

"Ambijent u kojem je došlo do raspisivanja referenduma je bio ambijent koji je prijetio našoj domovini BiH i da Bošnjački narod i svi oni koji ovu državu osjećaju svojom nestanu ili u najboljoj varijanti budu svedeni na minimum. To je bio ambijent u kojem je održan referendum 29. februara i 1. marta. 

Referendum je obavljen u skladu sa međunarodnim standardima. BiH sa aspekta vladavine prava i prvog marta niko ne može ništa ozbiljno prigovoriti", rekao je Džaferović.

On ističe da su nezavisnost BiH podržale skoro dvije trećine građana.

"Niko nema pravo da kaže da su to samo bili ovi ili oni građani. Građani BiH su izašli na referendum i kazali da treba da se ide naprijed. Nemojte nikada zaboraviti ovu činjenici. To je odgovor na tvrdnju da su samo Bošnjaci izašli, ovo je bila odluka građana BiH", kazao je Džaferović.

'Da' za slobodu

Član Predsjedništva BiH poručio je da je obaveza na ljudima koji su bili savremenici tog vremena da objašnjavaju šta se u to vrijeme dešavalo.

"Crne su se sile nadvijale na BiH, bila je u smrtnoj opasnosti. Dan nezavisnosti je dan slobode za ovu državu, to je bilo 'Da' za slobodu i ne za jaram i ropstvo. Ja sam se tada osjećao kao čovjek koji ide u slobodu.

 Nakon referenduma uslijedila je agresija na BiH, a nakon toga herojska borba za BiH, poručio je Džaferović.

"Ona je sačuvana zahvaljujući časnoj i herojskoj brobi Armije Republike Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući tome zaključen je Dejtonski sporazum koji je još jednom potvrdio BiH", istaknuo je Džaferović.

BiH nije uspostavljen u Dejtonu, rekao je Džaferović i i dodao da svako ko hoće da bude dobronamjeran, samo neka pročita njegov prvi član i vidjet će da bih nastavlja svoje postojanje.

"Oni koji govore da je BiH nastala Dejtonom su pobornici retrogradnih mjera i pokušavaju da urade političkim sredstvima ono što nisu uspjeli oružjemo. Neće to uspjeti. Mi drugog izbora nemamo, mi koji smo pupčanom vrpcom vezani za BiH. Borit ćemo se za cjelovitu demokratsku državu svih naroda. Nećemo se umoriti, ali nećete se ni vi mladi umoriti, ni vaša djeca i izborit ćemo se za taj cilj. Kada će to tačno biti ne znam, volio bih da bude što prije", kazao je Džaferović.

BiH po Ustavu ima modifiiranu unutrašnju strukturu, sastoji se od dva entiteta i Distrikta Brčko, rekao je Džaferović i dodao da ona nije sastavljena, kako pojedini pokušavaju da predstave.

 "Retrogradne snage unutar BiH pokušavaju da naglase ili prenaglase unutrašnju strukturu BiH i da stave u drugi plan ono što mora biti glavno, a to je BiH. Danas je na sceni pokušaj da se poremeti dejtonska ravnoteža. Isključivanjem stranih sudija, ustvari se ona urušava.

Zagrijana situacija u regionu

Strane sudije nisu došle da podržavaju entitet ili ovoga ili onoga, oni su došli da podržavaju BiH. Problem je u tome što je neko odlučio da krene u protuustavnu akciju, da realizira ciljeve koje nije uspio realizirati u ratu", istaknuo je Džaferović i dodao:

"Nije situacija ovakva u ovom trenutku. Zagrijana je situacija u regionu, Crna Gora, Srbija i Kosovo i sada se ovim putem pokušava i BiH staviti u tu. Ovo je pokušaj tih retrogradnih snada da realiziraju, da još jednom naglasim ono što agresijom nisu uspjeli. Zbog toga je potreban snažan dogovor svih probosanskih snaga. Ne može predsjednik Srbije kazati da poštuje Dejton, a onda slušati kako Dodik govori da će otcijepiti RS.

Dobio sam odgovor šta treba da radim, da ga tučem motkom, ne treba to raditi, dovoljno je samo da mu kaže da je otcjepljenje kršenje ustavnog uređenja BiH".

Džaferović je istaknuo da se zna šta su ciljevi različitih snaga i dodao da zna i šta akademici kuhaju.

"Ovom prilikom im poručujem kanite se ćorava posla, mi ćemo braniti ovu zemlji i odbranit ćemo je. Okreniste se konstruktivnom odnosu, rješavanju otvorenih pitanja, jačajmo ekonomiju. Mislim da nisam naivan, ali smatram da su ovo neki od posljednjih veliko državnih trzaja i veliko srpskih i veliko hrvatskih, one definitivno moraju biti pokopane i BiH će prodisati kada te politike odu sa scene.

 Zauvijek će ostati upisano u historiji da su sve velike vođe tih retrogradnih sistema zavšrile u zatvoru i odgovarale su. Meni to daje za pravo da bude optimističan, i kaže da je kraj ovih politika. Nisam naivan i nikada više nemojte biti naivni. Naš je cilj da izgradimo cjeloviti BiH, hoću da svaki čovjek bez obzira gdje živi u BiH i radi. Mislim da je budućnost BiH da se težište od etničkog ga građanskom. Ne trebaju nam podjele, treba nam da pravimo sistem koji će da vodi ka kooperaciji ljudi u BiH", kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH je poručio prisutnim studentima da ne dolaze na fakultete samo da bi ponijeli diplome, već da dolaze i ponesu zanje, te ga primjenjuju u praksi.

 "Ja sam jedan od onih koji je ponio veliko znanje sa fakulteta i ono me odredilo i kao profesionalca u struci i kao političara", zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije