Šefik Džaferović: Parlamentu smo predložili da budžet usvoji po hitnoj proceduri

Fena
Šefik Džaferović: Parlamentu smo predložili da budžet usvoji po hitnoj proceduri
PrtScr / Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je Predsjedništvo na vanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. u skoro nepromijenjenom tekstu kakav su dobili od Vijeća ministara BiH.

"Budžet iznosi oko 1,8 milijardi KM od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga Bosne i Hercegovine", precizirao je Džaferović.

Dodao je da se jedina izmjena u odnosu na tekst Vijeća ministara odnosi na kapitalne izdatke Parlamentarne skupštine BiH: "Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je također prisustvovao sjednici, rekao je da je obustavljena svaka nabavka automobila za institucije BiH, osim za sigurnosne agencije."

Džaferović je pojasnio da su za 50 posto smanjeni planirani izdaci za službene telefone, reprezentaciju, kancelarijski namještaj i materijal svim bh. institucijama, osim za sigurnosne agencije.

"Stavka koja se odnosi na podršku bh. privredi iznosi oko 42 miliona KM", istakao je Džaferović.

Naveo je da razumije da su Ministarstvu odbrane potrebna sredstva, ali da se zbog poznate situacije ove godine svi moraju uklopiti u principe ušteda. Džaferović je naglasio da je Predsjedništvo usvojilo odluku kojom Parlamentu BiH predlaže da budžet usvoji po hitnoj proceduri.

Potcrtao je da će utvrđeni Prijedlog zakona o budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. danas biti dostavljen Parlamentu i da očekuje da bude usvojen u što kraćem roku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije