Suad Arnautović o izborima u BiH: Budžet je usvojen, ali ne znamo šta će dalje biti

E. M.
Suad Arnautović o izborima u BiH: Budžet je usvojen, ali ne znamo šta će dalje biti
Foto: AA / Suad Arnautović

Vijeće ministara BiH jučer je usvojilo budžet institucija BiH za 2020. godinu u okviru kojeg su i sredstva za predstojeće lokalne izbore u iznosu od 4,2 miliona KM. 

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije (CIK) pozdravio je ovu odluku, ali i ukazao da je cijeli ovaj proces pokazao da ova komisija nije nezavisna.

"Radi se o monopolu vlasti i umjesto afirmacije vladavine zakona mi smo svjedoci da dominira vladavina uske grupe koja svoje osnovne političke frustracije želi nametnuti cijelom društvu, a mimo odluke Parlamenta BiH. Dominira jedan politički voluntarizam dijelova vladajuće elite, odnosno dijelova režima u samom vrhu izvršne vlasti", kazao je Arnautović za Radiosarajevo.ba.

Politički voluntarizam

Pojasnio je i koji je to politički voluntarizam.

Kako je rekao, prema definiciji BiH koja je sadržana Ustavu, u Daytonskom sporazumu, BiH se definira kao država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih demokratskih izbora. Prema tome, zakon za sve važi, ustvrdio je on.

"A u Izbornom zakonu BiH je u Članu 1 tačka 2a je propisano da se u budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza osiguravaju sredstva za osiguranje obaveza i izvršenja i ovlaštenja obaveza CIK-a. A, ključna ovlaštenja CIK-a su sadržana u članu 2 tačka 9 Izbornog zakona među kojima, između ostalog stoji da CIK donosi odluku o održavanju neposredrednih izbora koji su propisani Izbornim zakonom, da je CIK odgovoran za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska za teritoriju BiH, da je CIK odgovoran za pravovremeno štampanje, distribuciju i štampanje listića i obrazaca za neposredne izbore u BiH i da ona potvrđuje i ovjerava liste kandidata. Pored toga, ima još na desetine obaveza CIK-a koje proizilaze iz Izbornog zakona", istakao je Arnautović..

Kako je dodao, stvorena je situacija da je CIK duboko zagazio u izborne aktivnost, u izborni proces za lokalne izbore, a od šačice ljudi na vrhu vlasti, od dijela režima, ovisi hoće li uopće izbora biti.

"Ja ne prihvatam da se država privatizira, a nezavisno tijelo kakav je CIK drži u stanju zavisnosti od pojedinaca iz vladajuće elite, odnosno režima. Budžet nije privatna svojina grupice pojedinaca na vlasti već je institucija BiH i međunarodnih obaveza. Ne mogu se pojedinci u vlasti odnositi kao privatnoj imovini. U Članu 1 tačka 2 u stavu 6 tog zakona se kaže sredstva za provođenje izbora moraju se osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK-a o raspisivanja izbora. To je zakonska, imperativna obaveza koju moraju poštivati svi oni u nizu donošenja odluka, dakle i Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH", istakao je on.

Ukoliko bismo dozvolili da nezavisno tijelo kao što je CIK zavisi od volje vladajuće elite, odnosno režima koje je trenutno ili nekada na vlasti, to znači da svi ostali u društvu koji trebaju da učestvuju u tom izbornom procesu zavisi od te grupe ljude, hoće li dati budžet ili ne.

"To ne smijemo dozvoliti bez obzira koji je režim na vlasti i kada je na vlasti ove godine, 2022., 2024. i tako dalje, ne smijemo dozvoliti da od grupe ljudi, njihove volje i raspoloženja zavisi hoće li odobriti sredstva za izbore ili neće. Ako nije osigurana finansijska nezavisnost CIK-a nije nijedna druga i to se sada pokazalo u ovom procesu da neko sebi dozvoljava da usmjerava i ograničava tu nezavisnost CIK-a tako što će zloupotrebljavajući svoj položaj onemogućavati dodjelu sredstava iz budžeta za aktivnost koja je propisana Izbornim zakonom", konstatirao je Arnautović..

Predsjedništvo i Parlament 

Rekao je da CIK pozdravlja odluku Vijeća ministara, ali da su oni samo radili ono što im je posao.

"Vijeće ministara je jednu od svojih obaveza jučer izvršilo, da su barem ranije to uradili, ali sada slijedi Predsjedništvo i ne znamo šta će biti. Predsjedništvo je već jednom napravilo strašan gaf kada je dalo nerazumno dug rok Vijeću ministara da do 31. maja izvrši reviziju prethodnog budžeta. Nakon toga ne znamo šta će biti u Parlamentu BiH. Iz ovoga moramo izvući pouku, te se u zakonu mora riješiti da je CIK finansijski nezavisan od vladajućih elita, odnosno režima i da ima svoj budžet kojim će moći organizovati izbore kako je propisano zakonom", rekao je Arnautović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije