Salem Marić: Nisu ovo nikakve podjele Mostara, sporazumom su dobili svi građani

Radiosarajevo.ba
Salem Marić: Nisu ovo nikakve podjele Mostara, sporazumom su dobili svi građani
Foto: Arhiv / Salem Marić

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, uz prisustvo predstavnika međunarodne zajednice, potpisali su jučer, kako su ga neki nazvali, historijski sporazum za Grad Mostar.

Riječ je o sporazum HDZ-a BiH i SDA o Statusu Mostara, izborima u ovom gradu, kao i izmjeni Izbornog zakona BiH. Dok pojedini, poput HNS-a, pozdravljaju dogovor, opozicione stranke jasne su u ocjeni da se radi o cementiranju podjela u gradu na Neretvi, te osuđuju "prodaju Mostara" i "poručuju da neće dijeliti grad kao da im je babovina i ćaćevina ".

Je li ovo zaista "prodaja" Mostara ili rješenje poslije 12 dugih godina? O tome za Radiosarajevo.ba govori Salem Marić, učesnik pregovora, predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Mostaru.

Piše: Faruk Vele

Radiosarajevo.ba: Gospodine Marić, je li jučerašnji sporazum podjela Mostara, ili, pak, njegovo prepuštanje HDZ-u?

Marić: Nisu to nikakve podjele Mostara, kako nam se podvaljuje, već modeli zasnovani na najboljim iskustvima lokalne samouprave u Evropskoj uniji (EU), čemu, valjda, svi težimo.

Mostar će sačuvati jedinstveni karakter, kao velika urbana cjelina, ali će na osnovu ovoga sporazuma, itekako brinuti o ravnomjernom razvoju cijelog grada, a što je u interesu svih građana. O podjelama pričaju oni koji nisu nudili rješenja, već samo pokušavali unijeti pometnju i ubrati jeftine političke poene.

Radiosarajevo.ba: Dobro, objasnite onda šta je suština sporazuma SDA-HDZ BiH o Mostaru?

Marić: Prvo moram reći da je najvažnije što je sporazum konačno, nakon toliko godina, usaglašen i postignut. Da se pitala samo SDA, siguran sam da bi ovaj sporazum već davno bio dogovoren, potpisan i implementiran, a Mostar bi imao lokalnu vlast, izabranu na redovnim izborima.

Ali, šta je tu je. Pregovori su na kraju bili jedino rješenje, a ključnu ulogu u svemu tome, uz rukovodstva stranaka, odigrali su i međunarodni zvaničnici i diplomate iz prijateljskih zemalja.

Posebno je važno što smo dobili jedno cjelovito i racionalno rješenje, koje je zasnovano na poštovanju različitih stavova, ali i potrebi da se konačno djeluje sa ciljem stabilizacije stanja u gradu, vraćanja Mostara u normalne političke okvire, kao grada sa svim elementima vlasti.

Radiosarajevo.ba: Ko je izgubio, a ko dobio najviše?

Marić: Ovim sporazumom, vjerujem, da nijedna od strana nije izgubila, ali su najviše u suštini dobili sami građani Mostara. Sporazum predviđa više važnih modela u funkcionisanju gradske administracije, ali bi ovaj put posebno istakao jačanje uloge predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Ova pozicija sada je dodatno osnažena i predstavlja svojevrsnu institucionalnu kontrolu unutar same administracije, posebno u odnosima između gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća.

Treba otvoreno reći i da je jača uloga predsjedavajućeg Gradskog vijeća neka vrsta kompenzacije za poziciju dogradonačelnika, koja je svojevremeno, bez nekih posebnih objašnjenja, ukinuta od strane OHR-a. To je sada ovim sporazumom ispravljeno, a gradska administracija je dobila dodatni instrument balansa uticaja u sferi odlučivanja.

Radiosarajevo.ba: Neke kolege su jučer ovo pitale gospodina Izetbegovića, pa ih je on uputio na Vas... Dakle, možete li nam objasniti zašto je u sporazumu izabran takozvani „Model B“ izbora Gradskog vijeća Mostara?

Marić: Kao prvo, svih devet parlamentarnih stranaka, tokom pregovora u 2018. godini, prihvatili su oba predložena izborna modela – i tzv. Model A i tzv. Model B.
Navest ću nekoliko razloga zašto smo se odlučili za Model B: kao prvo, zato što je zakonit.

Za model sa kompenzacijskom listom bila bi takođe potrebna dodatna izmjena Izbornog zakona BiH, koja se odnosi na izborne jedinice, jer Mostar je u tom zakonu tretiran kao osnovna izborna jedinica, a kompenzacijska lista je moguća samo kod višečlanih izbornih jedinica.

Drugi razlog je taj što ovaj model je bolji, jer daje veći legitimitet gradonačelniku na način što građani glasaju na nivou cijelog Mostara, a ne samo na svom Gradskom području.

Takođe treba znati da je Demokratska fronta već uputila u parlamentarnu proceduru ovaj model izbora Gradskog vijeća Mostara, a za ovaj model su se zalagale i ostale političke stranke tokom pregovora, uključujući i SDP, koja ga je preferirala kao svoj model. U suštini, oba modela su bila prihvatljiva i rješavala su provođenje odluke Ustavnog suda BiH i sve ostalo su bile nijanse. Dakle, ovaj model je kompromis svih stranaka, koje su učestvovale u pregovorima.

Radiosarajevo.ba: Šta je sa lokalnim nivoom administracije u Mostaru? Građani su proteklih godina često imali primjedbe na dostupnost usluga gradske administracije i zanemarivanje njihovih potreba i interesa od strane Gradske uprave…

Marić: Ovim sporazumom je i to riješeno. Željeli smo da kroz jačanja institucije najnižih nivoa vlasti u Gradu Mostaru vlast zaista približimo građanima, i to ne samo u tehničkom smislu.

Jačat ćemo mrežu mjesnih zajednica, kao osnovnih ćelija gradske administracije, preko kojih se vrši svojevrsni javni dijalog između građana i gradskih institucija. Osim toga, predstavnik mjesnih zajednica bit će uključen i u komisiju svakog od gradskih područja, gdje će sa izabranim vijećnicima delegirati šta su to važna pitanja za lokalnu zajednicu, koji su to projekti koje treba podržati i na šta trošiti budžetski novac.

Vrlo je važno i to što će urbanizam i planiranje, te korištenje zemljišta, takođe biti u nadležnosti ovih nižih nivoa vlasti.

Radiosarajevo.ba: Čekajte, ovdje se pomalo zaboravljaju građani u centralnoj zoni Mostara. Šta je sa njima? Njihovo pravo glasa je i bilo predmet odluke Ustavnog suda BiH 2010 godine.

Marić: Glasačko i biračko pravo građana iz ovog dijela Mostara riješeno je na način da će stanovnici centralne zone moći birati svoje predstavnike sa gradske liste, dok će, kao i građani u drugim dijelovima grada, svoje pravo moći ostvariti u Gradskom području Stari grad ili Jugozapad, a na osnovu pripadnosti nekoj od mjesnih zajednica.

Njihovo pravo da biraju kao i ostali građani niko od učesnika pregovora nije ni dovodio pod znak pitanja, samo je to trebalo tehnički usaglasiti.

Radiosarajevo.ba: Dio opozicije vam prigovara, i ne bez osnova, da ste sa HDZ-om BiH sami pregovarali i da su u tim razgovorima trebale učestvovati i druge parlamentarne stranke. Kakav je Vaš komentar?

Marić: One koji su to možda zaboravili, želim podsjetiti da su i druge stranke itekako imale priliku da učestvuju u pripremi pregovora u Mostaru, te da se razgovaralo o izbornim modelima, a što je opet učinjeno na našu inicijativu. Štaviše, svaka od stranaka je dobila priliku da bude i domaćin pregovora, nakon kojih su usaglašena dva moguća modela za način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Oni koji sada žele nešto naknadno tumačiti ili se žele predstaviti nekakvim „zaštitnicima“ građana Mostara, moraju znati da legitimitet u pregovorima prije svega proističe iz snage političkih stranaka, ali i formata koji je dogovoren na najvišim diplomatskim i političkim nivoima u ovoj zemlji.

Uostalom i neki od najvažnijih diplomata u BiH su stavili svoj potpis na ovaj sporazum. Treba znati i da su dvije stranke ovim sporazumom postigle dogovor, ali i preuzele odgovornost za njegovo provođenje. Mislim da su svi imali dovoljno vremena da kažu šta su imali i mogli reći o Mostaru. Ovo je vrijeme odluka i mi smo tu odgovornost preuzeli.

Radiosarajevo.ba: Šta sada nakon postignutog sporazuma, koji su daljnji koraci?

Marić: Mislim da trebamo brzo reagovati. Vremena za gubljenje nema, jer sada kada imamo konačni sporazum i model, nema više nijednog razloga da Mostar ne ide na izbore. Očekujem i dalji proces parlamentarne procedure i usvajanje izmjena Izbornog zakona u odnosu na Mostar, kako to predviđa i odluka Ustavnog suda, ali i drugi zakonski akti. Kada se to uradi, nestaju sve prepreke za održavanje izbora i svi politički faktori u Mostaru trebaju raditi na tome da se izbori održe u fer i demokratskoj atmosferi.

Sada kada je problem konačno riješen, vjerujem da će Mostar „prodisati punim plućima“ i nadoknaditi izgubljeno vrijeme, kako bi konačno realizovao sve svoje dobro poznate potencijale.

Na kraju, želim prozvati sve demokratske i probosanske snage da ujedinimo napore u pronalasku najboljih političkih opcija za Mostar, za Bošnjake i sve građane Mostara. Ovo treba shvatiti prije svega kao poziv na otvoreni dijalog i razmjenu argumenata, te razmatranje mogućnosti za stvaranje predizbornih političkih saveza i alijansi. Vjerujem da će i druge političke stranke prepoznati važnost ovog trenutka za Mostar i njegove građane, te da će u dobroj vjeri udružiti snage, kako bismo stigli do zajedničkog cilja, a to je prosperitetni i jedinstveni Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije