Šefik Džaferović kategoričan: Ovo što radi Milorad Dodik...

7
Radiosarajevo.ba
Šefik Džaferović kategoričan: Ovo što radi Milorad Dodik...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dan državnosti BiH obilježen kod Vječne vatre

Obilježavanju Dana državnosti polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je podvukao da je uvjeren da će doći dan kada će sva tri člana Predsjedništva BiH odati poštovanje 25. novembru i svemu onome što on simbolizira.

Naglasio je da je 25. novembar je državni praznik, to je Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, dodajući "tako je to po zakonu, tako je to po odluci Ustavnog suda. Svako ko ne obilježava ovaj praznik krši zakon". 

Dan državnosti BiH obilježen kod Vječne vatre - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dan državnosti BiH obilježen kod Vječne vatre

"Ovo što danas radi gospodin Dodik ili što rade političari iz RS ustvari je jedno protivzakonito postupanje. 25. novembar i 1. mart su državni praznici BiH. Prije nekoliko godina to je potvrdio i Ustavni sud BIH i to po apelaciji grupe zastupnika iz RS. To je neupitna stavr, to priznaje cijeli svijet. Dobili smo čestitku predsjedika SAD i brojnih drugih državnika. Stvari moraju normalno krenuti u ovoj zemlji. Borit ćemo se i nećemo odustati dok to tako ne bude", naveo je Džaferović.

Podsjetimo,na današnji dan, 25. novembra prije 77 godina, postavljeni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, te se danas slavi Dan državnosti BiH.

Taj datum, 25. novembar, jedan je od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. Na današnji dan, 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Bosna i Hercegovina je tada obnovila svoju državnost, izgubljenu 1463. godine kada je potpala pod upravu Osmanskog carstva. Sve do tada, narodi BiH nisu živjeli u samostalnoj državi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije