Džaferović i Komšić: Neće nas zaustaviti oni koji BiH ne misle dobro

4
Fena
Džaferović i Komšić: Neće nas zaustaviti oni koji BiH ne misle dobro
FOTO: Fena / Komšić i Džaferović

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović uputili su zajedničku čestitku građanima BiH u povodu 25. novembra - Dana državnosti BiH te poručili da se svi trebaju okrenuti pozitivnim i konstruktivnim procesima, daljnjoj unutrašnjoj reintegraciji, ekonomskom razvoju i integraciji u Evropsku uniju i NATO.

Član Predsjedništva Komšić podsjetio je da je prije sedamdeset i sedam godina, zahvaljujući snažnoj i odlučnoj generaciji ljudi, u Mrkonjić Gradu obnovljena državnost BiH te da su najnapredniji dijelovi tadašnjeg društva, podržani slobodarskim stremljenjima većine bh. građana, radnika, seljaka, intelektualaca i drugih, obnovili tu državnost.

Uradili su to, dodao je Komšić, na načelima demokratije i slobode za sve građane i narode Bosne i Hercegovine, neovisno o njihovoj nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti.

Istakao je da su predvodnici tadašnje narodnooslobilačke i antifašističke borbe imali dovoljno mudrosti i znanja da u borbi za državu i slobodu, mobilišu ljude različitih političkih i ideoloških svjetonazora.

"Ljude različitih identiteta i pripadnike različitih socijalnih ili klasnih skupina, u jedan, zajednički cilj. U tome su i uspjeli, jer su uvažavajući jedni druge znali definisati zajednički interes",  poručio je Komšić.

Dodao je da tadašnja generacija bh. antifašista nije zaostajala za onima koju su se u svijetu borili protiv fašizma i zla te da podnesene žrtve svjedoče i da će zauvijek će svjedočiti civilizacijskom podvigu koji je tada, na ponos svih, učinjen.

"Iz tog civilizacijskog podviga i danas možemo izvući pouke. Budućnost BiH nije u nacionalnim, političkim niti ideološkim podjelama. Ako ponovo želimo biti dio modernog i civilizacijski naprednog dijela svijeta, morat ćemo više uvažavati jedni druge. Morat ćemo se odreći uskih političkih pa i stranačkih interesa da bi sačuvali državu za koju su pale tolike žrtve - podvukao je Komšić.

Izrazio je uvjerenje da to može biti učinjeno te da generacija ljudi iz 1943. godine nije gubila nadu uslijed puno težih okolnosti.

"Ni mi danas, upravo zbog žrtava koje su pale za ovu zemlju, nemamo pravo da je gubimo, nadu u domovinu BiH, državu jednakopravnih građana i naroda",  kazao je Komšić.

Uvjeren je da se Bosna i Hercegovina, unatoč svim otežavajućim okolnostima sa kojima se susreće, kreće u dobrom pravcu, a to je članstvo u NATO savezu i Evropskoj uniji, koje će sigurno donijeti jedno stabilnije, poštenije i naprednije društvo.

"Na tom putu neće nas zaustaviti oni koji našoj državi ne misle dobro. Mogu se truditi, ali neće uspjeti. Većina građana BiH vjeruje u ispravnost tog puta, jer znaju gdje pripadaju i gdje pripada njihova domovina",  istakao je Komšić.

Upravo te dvije alijanse, smatra on, nastale su na temeljima svjetske antifašističke borbe te da je priključivanje BiH njima logičan i prirodan slijed stvari koje imaju svoj državni, politički i historijski kontinuitet.

"Budemo li na tome putu istrajni kao generacija Bosanaca i Hercegovaca iz perioda narodnooslobodilačke borbe, uspjeh sigurno neće izostati - zaključio je Komšić u obraćanju.

Član Predsjedništva BiH Džaferović istakao je da je 25. novembar poseban datum koji simbolizira najviše vrijednosti.

Naglasio je da je na historijskom zasjedanju ZAVNOBiH-a 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, donesena odluka o obnavljanju državnosti Bosne i Hercegovine te da je potvrđen njen multietnički karakter i ravnopravnost svih njenih naroda i građana.

"Na temeljima antifašističke borbe, pola stoljeća kasnije, u teškim okolnostima agresije, Bosna i Hercegovina se izborila za svoju nezavisnost i postala međunarodno priznata država, punopravna članica Ujedinjenih nacija", poručio je Džferović.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana obilježeno i 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ravnopravnost proklamirana na ZAVNOBIH-u potvrđena je i dejtonskim Ustavom BiH, po kojem narodi i građani trebaju biti ravnopravni na cijeloj teritoriji države. Ovaj princip nažalost nije implementiran te postoji snažna diskriminacija, naročito kada su pitanju povratnička populacija i nacionalne manjine", poručio je Džaferović.

Naglasio je da je potrebno osigurati ravnopravnost svakom čovjeku, na svakom pedlju ove zemlje.

Remetilačke ideologije i politike podjela, kazao je Džaferović, moraju biti nadvladane, jer građani BiH iz reda svih naroda ne žele ambijent u kojem se neprestano generišu tenzije.

"Trebamo se okrenuti pozitivnim i konstruktivnim procesima, daljnjoj unutrašnjoj reintegraciji naše države, njenom ekonomskom razvoju i integraciji u Evropu uniju i NATO savez. To je u interesu svih naroda i građana BiH, i vjerujem da to vrijeme dolazi", zaključio je član Predsjedništva BiH Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije