Sedam dana do izlaska na birališta: Kakvo je raspoloženje građana uoči izbora?

6
Radiosarajevo.ba
Sedam dana do izlaska na birališta: Kakvo je raspoloženje građana uoči izbora?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Glasačka kutija / Ilustracija

Zadnja sedmica predizborne kampanje biće i najaktivnija kada je riječ o političkim strankama i njihovim kandidatima.

Još sedam dana je do izbora koji će odlučiti ko će voditi lokalne zajednice naredne četiri godine. Dok su kandidati optimistični, nadajući se da će baš oni dobiti povjerenje birača, među građanima, uglavnom, vlada skepticizam.

Mladi su mnogo manje zainteresovani za izbore od starijih generacija. Radeći na građanskoj kampanji "Kada jedan dan vrijedi četiri godine", zaključili su tako u Udruženju "Oštra nula".

Kenela Zuko se izvinila zbog izjave o Bošnjacima iz Srebrenice i Bratunca: "Iskreno mi je žao"

Kenela Zuko se izvinila zbog izjave o Bošnjacima iz Srebrenice i Bratunca: "Iskreno mi je žao"

Milica Pralica, Udruženje građana "Oštra nula"

"Mladi ljudi su nezainteresovani. Štaviše, sve ih je manje u nekim manjim opštinama poput Bosanske Dubice, Bosanski Novi, Bratunca, Srebrenice. I ono malo mladih što ima, to su uglavnom srednjoškolci s kojima smo popričali, su politički nezainteresovani i svoj život, svoju budućnost, čak i školovanje, vide u zemljama Evropske unije."

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Mladen Bubonjić, komunikolog

"Ono što možemo da vidimo je da je procenat apstinenata zaista veliki, tako da možemo da pretpostavimo kakvo je zaista raspoloženje građana, a to je da su izgubili povjerenje, da su apatični, da nemaju volje i neki pretjeran entuzijastičan pogled na društveno-politička zbivanja u ovoj zemlji."

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?
Rezultati

Izlaznost se u Bosni i Hercegovini kreće u prosjeku između 50 i 55 posto. U Koaliciji "Pod lupom" napominju da je veoma važno da građani izađu na izbore i iskoriste svoj glasački listić kako bi se izbjegle eventualne zloupotrebe.

Srđan Ostojić, Koalicija "Pod lupom"

"Imali smo slučajeve nakon zatvaranja biračkih mjesta da se zloupotrijebi i taj pečat koji bi trebalo da bude na listiću i potpis člana biračkog odbora, dopišu se imena ili potpisi na izvod iz Centralnog biračkog spiska, naknadno se ubace ti glasački listići u tu gomilu listića koji su vazeći, koji ce ući u prebrojavanje i na kraju biti poslani prema lokalnoj izbornoj komisiji, pa prema Centralnoj."

Nedavno istraživanje Koalicije "Pod lupom" pokazalo je da će sedam od deset građana glasati na lokalnim izborima. Sedamdeset četiri odsto ih smatra da izbori nisu slobodni i pošteni i preko 80 odsto podržava uvođenje novih tehnologija kao načina borbe protiv izbornih zloupotreba, piše BHRT.

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije