Lokalni izbori 2024 | Dennis Gratz: Moj cilj je da napravimo jednu bolju klimu i ambijent

5
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Dennis Gratz: Moj cilj je da napravimo jednu bolju klimu i ambijent
Facebook / Dennis Gratz, kandidat za načelnika Opštine Centar

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području Općine Centar za poziciju načelnika će se takmičiti kandidati: Srđan Mandić, aktuelni načelnik Općine Centar, ispred Naše Stranke i Socijal-demokratske partije BiH, Dennis Gratz, ispred Demokratske Fronte, SDA i Stranke za BiH, Tarik Jažić ispred Platforme za progres i Pokreta za nove generacije i Hajrudin Mulić iz Demokratske stranke BiH.

Politička apatija: Ako na mladima svijet ostaje, BiH se ne piše dobro

Politička apatija: Ako na mladima svijet ostaje, BiH se ne piše dobro

O kandidaturi je za portal Radiosarajevo.ba govorio kandidat za načelnika Općine Centar Dennis Gratz, koji se kandidovao ispred Demokratske fronte, a podržan je od strane SDA i Stranke za BiH. 

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini Centar i kako planirate da ih riješite?

Gratz: Obilje je problema. Počev od loše saobraćajne infrastrukture, preko nečistoće i oronulih fasada, zatim nedostatka parking prostora do netransparentnosti u trošenju javnog novca.

Međutim, korijen svih problema je nerad vlast. To nije moja subjektivna ocjena. Nerad aktuelnog načelnika dokazuje niska realizacija budžeta. Ako je uspijete provesti samo oko 50% budžeta godišnje, onda je to objektivan pokazatelj nerada. Građani su na prošlim izborima glasali za promjene, a nisu ih dobili i zato je sveopći osjećaj u Centru - razočarenje.

Kada postanem načelnik, iskoristit ćemo sve finansijske i druge potencijale Općine. Novca ima. Potrebna je volja i rad. Prije svega, napravit ću jednu normalniju političku klimu u općini. To aktuelni načelnik nije znao. On se neprestano svađao.

Mandat su obilježili sukobi aktuelnog načelnika s Vijećem, Vladom KS, pojedinim ministrima, javnim preduzećima, predsjednikom Naše stranke Edinom Fortom, zatim sa NiP-om, DF-a, pa sa upravom FK Sarajevo, mjesnim zajednicama, itd. U takvoj atmosferi se nije moglo konstruktivno raditi. I prioritet je da se napravi konstruktivna, radna atmosfera, gdje ćemo se fokusirati na projekte.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Gratz: Napravit ćemo sportsko-rekreacioni kompleks na Betaniji, po uzoru na centar Safet Zajko. Napravit ćemo igrališta u svim mjesnim zajednicama. Masovno ćemo krenuti u izgradnju dječjih igrališta. Naročito u MZ, koje muku muče sa sadržajima za djecu, od Mejtaša-Bjelava do Breke i drugih.

sarajevo.travel: Park Betanija

Iskoristit ćemo općinske infrastrukturne i finansijske resurse da mlade sklonimo sa ulice, i damo im priliku da iskoriste svoje talente i potencijale, od sporta do muzike. Svaki mladi bend će imati prostor za vježbanje, kao i sve što mu treba.

Što se tiče penzionera, povećat ćemo podršku centrima za zdravo starenje i širiti njihove kapacitete. Zatim ćemo uvesti masovne izlete i druženja za sve penzionere s općine. Naročitu pažnju ćemo posvetiti socijalnim programima, poput projekta "Hlijeb i mlijeko", za penzionere koji imaju nedovoljna primanja, a o kojima nema niko da brine. Nećemo dopustiti da niko od njih nema lijekove ili osnovne potrepštine.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite na izborima, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Gratz: Finansirat ćemo gasifikaciju svih naselja u općini. Zatim ćemo sufinansirati gasni priključak i zamjenu peći na čvrsta goriva pećima na gas, kod porodica sa nedovoljnim prihodima. Što se tiče socijalno ugroženih, njima ćemo osigurati potpuno finansiranje glasnog priključka i ugradnje peći na gas. Također, intenzivno ćemo raditi na ozelenjavanju, kroz masovnu sadnju odraslog drveća.

Na inicijativu vijećnika, usvojen je projekat jednokratne novčane pomoći za porodice sa troje i više djece. Aktuelni načelnik ne samo da nije pokrenuo navedeni projekat, već ga je opstruirao. Ja ću u saradnji s Općinskim vijećem učiniti da navedene forme demografske i porodične politike postanu sistemske.

Što se tiče zagušenja saobraćaja, riješit ćemo imovinsko-pravna pitanja, kako bi se počelo s izgradnjom Prve transverzale, strateške saobraćajnice za rasterećenje. Isto važi i za Nultu transverzalu.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Gratz: Nemojte gledati ko šta priča, već ko šta radi. Ili ne radi. Neko ko je bio dobar načelnik ne mora uopće puno pričati, dovoljno je da pokaže svoja djela. Kada načelnik mora puno pričati (kao što je to trenutno slučaj u Centru), onda znači da nema djela. S druge strane, kandidat, koji tek traži mandat, govori svojim ličnim kredibilitetom, znanjem, svim onim što je dotad radio u životu.

Moja biografija govori za sebe. Radio sam deceniju kao advokat. Doktrorirao sam u Hamburgu. Znam šta je evropski sistem, šta je njemačka disciplina. Radio sam za gradsku upravu Kelna, gdje su mi Nijemci dali da budem šef jednog odjeljenja. Za moje ime se ne vezuje nikakva afera. Moj obraz je čist.

Zgrada vlade KS
Facebook/ Vlada KS: Zgrada vlade KS

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu Centar nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Gratz: U svakom slučaju takvu da, nakon prvog mandata, ne moram građanima obećavati da će "najbolje tek doći", tražeći dodatni mandat. Nakon četiri godine moraju postojati dovoljno vidljivi rezultati, koji će govoriti za sebe. Ako ih ne bi bilo (da govore sami za sebe) ne bih tražio drugi mandat.

Moj cilj je da napravimo jednu bolju klimu, ambijent u kojem će se građani osjećati uvaženim i gdje će, ako se i ne riješi sve, znati da je vlast dala sve od sebe i da postoji osjetna promjena. Cilj nam je Centar gdje se ti, kao građanin, osjećaš sretnim što živiš tu. Centar gdje postoji vjera i nada.

Ako nakon četiri godine mandata, građani vide da se radi energično i pošteno, da vlast ne “spava” (kao trenutna), onda je samo nebo granica, jer vlast može uraditi generacijske promjene samo na krilima koje daje povjerenje građana, a ono se mora zaslužiti.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?
Rezultati

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije