Lokalni izbori 2024 | Benjamina Karić: Naš prioritet će biti očišćena i uređena općina

18
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Benjamina Karić: Naš prioritet će biti očišćena i uređena općina
Foto: Facebook / Benjamina Karić

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju. 6. oktobra birat će novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko. Za zastupničke će se pozicije boriti više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

U narednim danima portal Radiosarajevo.ba objavljivat će razgovore koje su naše novinarke i novinari vodili s kandidatima za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Svima smo poslali ista pitanja i dali isto vremena za odgovor. U petak, 4. oktobra, portal Radiosarajevo.ba objavit će konačni tekst u kojem ćemo naglasiti ko su kandidati koji su nam poslali odgovore, a ko su oni koji su odlučili da se ne predstave na ovaj način svojim glasačima i glasačicama.

Na području Općine Novo Sarajevo za poziciju načelnika će se takmičiti kandidati: Benjamina Karić, aktuelna gradonačelnica, ispred stranaka Trojke (SDP, NiP, NS), Nedžad Koldžo iz stranke Naprijed, Muamer Bandić ispred Stranke za BiH i Afan Kalamujić iz stranke za Nove generacije.

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

O kandidaturi je za portal Radiosarajevo.ba govorila je kandidatkinja za načelnicu Općine Novo Sarajevo Benjamina Karić, koja se kandidovala ispred stranaka Trojke (SDP, NiP, NS).

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Benjamina Karić održala lekciju iz historije Stanivukoviću: "Zna to srednjoškolac, zna i šef Mile"

Benjamina Karić održala lekciju iz historije Stanivukoviću: "Zna to srednjoškolac, zna i šef Mile"

Karić: Novo Sarajevo kao centralna gradska općina koja ima brojne potencijale, iziskuje i brojne promjene!

Želimo uređenu, općinu kvalitetnog življenja za sve generacije, bogatu kulturnim sadržajima i poželjnu za investitore.

Kao i u svakom poslu, mislim da je najbitnije prvo napraviti dobru analizu stanja Općinske uprave, nastaviti sve započete pozitivne ideje i definisati nove projekte i aktivnosti.

Obnovit ćemo fasade, u novom ruhu zablistat će most Ars Aevi, a izgradit ćemo i novi pješački "Paper Bridge" iza Doma zdravlja Omer Maslić.

Posted by Benjamina Karić rođ. Londrc on Friday, September 20, 2024

Naš prioritet će biti očišćena i uređena općina. Obnovit ćemo stare i graditi nove vrtiće i dječija igrališta. Završit ćemo vrtić Kolibri i nakon 30 godina ga vratiti našim najmlađim. Rekonstruisat ćemo škole, te izgraditi dugo obećavanu novu školu u Pofalićima.

Našu najpoznatiju šetnicu Vilsonovo šetalište ćemo zatvoriti za saobraćaj, povećati broj parking mjesta, nastaviti sa izgradnjom biciklističke staze, urediti vrata grada – Željezničku stanicu i dobiti moderan Trg heroja.

Važan dio našeg posla će biti sanacija komunalne mreže i bolja saobraćajna povezanost u padinskim dijelovima općine. Prioritet nam je i uređenje Huma kao zelene oaze, prepoznatljivog i privlačnog sarajevskog izletišta.

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi će napokon biti dio jedinstvene četvrti muzeja u našem gradu, a izgradit ćemo i južnu tribinu na Grbavici!

Benjamina Karić na skupu SDP-a

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Karić: Iako uz vrlo ograničene nadležnosti i još skromniji budžet, u Gradu Sarajevu smo jednako brinuli o našim najmlađim sugrađanima, budućnosti ovog grada i zemlje, ali i o zlatnoj generaciji Sarajki i Sarajliji koji su nam u nasljedstvo ostavili mnogo toga.

Već sam spomenula rekonstrukciju vrtića, želimo ulagati u osnovno i srednje obrazovanje, želimo kvalitetan nastavni program i uslove za sve naše školarce, buduće akademske građane Bosne i Hercegovine.

Nastavit ćemo sa podrškom obrazovnom sistemu, ali i uslovima za Sarajke i Sarajlije treće životne dobi, centrima za zdravo starenje, brojnim udruženjima i njihovom ljepšem i kvalitetnijem životu.

Benjamina Karić

Nadovezujem se na pitanje nadležnosti, načelnička pozicija je mnogo operativnija i "opipljivija" od gradonačelnčke na terenu, jako me raduje realizacija projekata za sve generacije naših sugrađana!

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Već sam spomenula u nekom od prethodnih pitanja – čistoću kao prioritetni projekat nove administracije Općine Novo Sarajevo ukoliko budem na njenom čelu. Zaista će to biti jedan od prvih i najvažnijih projekata koje ćemo realizirati.

Tome u prilog govori činjenica da ćemo Vilsonovo šetalište zatvoriti za saobraćaj i njegovati prirodu, a sprečavati zagađenje.

Benjamina Karić

Brojni su načini kojima možemo doprinijeti čišćoj općini, u svakom smislu. Nedavno sam imala čast na Pofalićima biti gost na vjenčanju divnih mladenaca, Selme i Emira. Želimo stvarati bolje uslove za buduće bračne partnere, porodicu i samim tim jaču lokalnu zajednicu.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Zaista nisam neko ko vodi "prljavu" predizbornu kampanju, nisam neko ko priča o protukandidatima i njihovom načinu predstavljanja, rada i djelovanja.

Ja želim govoriti o svojim budućim projektima, ja želim o njima razgovarati sa svojim sugrađanima, biti na terenu, osluškivati njihove potrebe.

To je moja poruka glasačima. Neka slušaju svoj instinkt i osjećaj za boljitak lokalne zajednice kao prvog i najvažnijeg nivoa vlasti, najoperativnijeg, rekla bih.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?
Rezultati

Sretna sam što danas šetam Baščaršijom i sarajevskim ulicama uz zagrljaj i tople riječi svih prolaznika. Za mene je to istinska pobjeda nakon prvog političkog mandata u svojoj karijeri.

Radiosarajevo.ba: Kakvu biste voljeli vidjeti Općinu nakon svog prvog mandata ako pobijedite?

Voljela bih u nasljedstvo svojim sugrađanima ostaviti Općinu u kojoj je vidljiva promjena, u kojoj su zadovoljene njihove potrebe, u kojoj je ispunjeno svako predizborno obećanje koje nije ostalo samo "mrtvo slovo na papiru".

Želim našim najmlađim omogućiti bolju budućnost, bolje uslove školovanja, sretnije odrastanje. Istinski želim opravdati povjerenje ukoliko postanem načelnica Novog Sarajeva. Zajedno ćemo je učiniti općinom vrijednom življenja!

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije