Predizborna kampanja u Sarajevu: Kandidati krše propise, inspekcija ima pune ruke posla

2
Fena
Predizborna kampanja u Sarajevu: Kandidati krše propise, inspekcija ima pune ruke posla
EPA / Ilustracija (fotografija je arhivska, iz kampanje prethodnih godina)

Inspektoratu komunalne inspekcije, zaštite prirode, zaštite dobara baštine i inspekcije za sport Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) sukcesivno pristižu zapisnici i službene zabilješke KJKP "Rad", kojima komunalni redari evidentiraju nepropisno oglašavanje u predizbornoj kampanji za Lokalne izbore 2024. godine na području Kantona Sarajevo. 

"Na osnovu dostavljene dokumentacije inspektori pokreću inspekcijske postupke koji u prvoj fazi podrazumijevaju donošenje rješenja za uklanjanje nepropisno postavljenih plakata sa mjesta koja nisu predviđena za tu svrhu", kazala je glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić - Vranj.

Istakla da je u skladu s prethodno usaglašenim dogovorom pomoć u radu inspekcijskim organima pružaju komunalni redari kantonalnih javnih komunalnih preduzeća "Park" i "Rad", koji vrše neposrednu kontrolu na području svih općina u KS, a ovlašteni su da zapisnikom narede uklanjanje utvrđenih nepravilnosti u određenom roku, te da istekom ostavljenog roka izvrše kontrolni pregled.

Ruke i šape ujedinjeno: U Sarajevu protest zbog ubistva psa Mede, traži se izmjena krivičnog zakona

Ruke i šape ujedinjeno: U Sarajevu protest zbog ubistva psa Mede, traži se izmjena krivičnog zakona

"Istovremeno napominjemo da nadzor nad postupanjem političkih subjekata vrše i nadležne općinske inspekcije, te s tim u vezi očekujemo i njihov dodatni angažman u skladu sa zakonskim nadležnostima (urbanističko-građevinske/komunalne/cestovne), a kako bi nezakonite radnje bile pravovremeno spriječene i sankcionisane", kazala je Brdarić - Vranj.

Kazne za nepropisno plakatiranje propisane su Zakonom o komunalnoj čistoći KS, a kreću se od 1.000 - 6.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 500 do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te do 1.500 KM za fizičku osobu. Pored toga, iz KUIP-a KS upozoravaju i da svako nepostupanje po rješenju kantonalnog inspektora podliježe izdavanju prekršajnog naloga shodno Zakonu o inspekcijama KS u iznosu od 3.000 do 15.000 KM za pravne subjekte, te od 1.000 do 3.000 KM za odgovornu osobu.

Pod lupom: 71 posto građana BiH sumnja u poštenje izbora, većina vidi rješenje u novim tehnologijama

Pod lupom: 71 posto građana BiH sumnja u poštenje izbora, većina vidi rješenje u novim tehnologijama

KUIP KS još jednom upućuju poziv svim političkim subjektima da dosljedno primjenjuju zakonske propise u vezi sa oglašavanjem i promocijom, te da navedene aktivnosti vrše samo na zakonom previđen način.

Iz KUIP-a podsjećaju da je, Zakonom o komunalnoj čistoći KS postavljanje plakata zabranjeno izvan mjesta određenog za tu svrhu, a zabrana se odnosi na stubove javne rasvjete, stubove kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja, stabla, trafo-stanice, nadvožnjake, podvožnjake, pasaže, fasade zgrada, itd: "S obzirom da se broj pristiglih prijava i pokrenutih postupaka u Kantonalnoj upravi stalno mijenja, to će se konačna informacija moći ustupiti nakon kompletiranja provedenih inspekcijskih postupaka." 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije