Sebija Izetbegović upozorava: Može doći do sloma zdravstvenog sistema

Radiosarajevo.ba
Sebija Izetbegović upozorava: Može doći do sloma zdravstvenog sistema
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Sebija Izetbegović za N1 je rekla da je čitav teret pandemije, na određen način, pao na ovu zdravstvenu ustanovu. 

Iako je evidentno zdravstveni sistem u Federaciji nefunkcionalan, Sebija Izetbegović kaže kako KCUS pokušava da nadiđe probleme i da pacijentima pruži potrebnu zdravstvenu njegu.

"Ovo je vrlo odgovoran i zahtijevan posao, zapravo veliki posao. Srećom imam odličan tim, držimo sve pod kontrolom, ali situacija je izuzetno ozbiljna”, kaže direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović za N1 televiziju.

Izetbegović je poručila da je na KCUS-u veliki pritisak tokom trajanja pandemije. 

“Imamo 73 bolesnika na Podhrastovima, a od toga je 6 pacijenata na respiratorima. Jučer smo imali tri smrtna slučaja. Sve ukazuje na to da je situacija ozbiljna. Broj oboljelih se rapidno povećava. Ono što je najveća opasnost činjenica je da može doći do sloma zdravstvenog sistema ukoliko dođe do velikog i naglog priliva pacijenata. Danas imamo 43 zdravstvena radnika koja su pozitivna na COVID.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije