Hukić: BiH iznad pesimističnog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji

Radiosarajevo.ba
Hukić: BiH iznad pesimističnog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji
Print Screen / Mirsada Hukić

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH raspravljano je danas o Informaciji o posljedicama djelovanja epidemije konronavirusa na privredu. 

Akademik Mirsada Hukić obratila se zastupnicima rekavši da i danas malo znamo o ovom virusu.

"Koronavirus je vrlo brzo stekao sposobnost da se prenosi s čovjeka na čovjeka i danas znamo jako malo o njemu. Nemamo efikasnu vakcinu ni lijek. Prepušteni smo metodama praćenja i prevencije. Uočili smo da je virus vrlo varijabilan, a izolovano više od 60.000 mutacija, svrstani su u nekoliko klastera. Naša zemlja nije bila izuzetak", kazala je Hukić.

Istakla je da su svi kantoni u FBiH su zahvaćeni epidemijom, a najteže su pogođeni oni gdje je najveća gustoća naseljenosti i gdje je najrazvijenija ekonomija.

"Muškarci i žene su osjetljivi na ovaj virus, nešto malo više muškarci obolijevaju, ali to je neznatno. Dvije trećine oboljelih su mlade osobe. Kad je riječ o umrlim osobama, muškarci obolijevaju s težom kliničkom slikom i više umiru", rekla je Hukić. 

Naglasila je da se situacija u BiH pogoršava.

"BiH ide iznad pesimističnog scenarija koji je viđen u Italiji i Španiji. RS je u još većim problemima, ali mi BiH moramo gledati kao jednu cjelinu", kazala je Hukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije