Sebija Izetbegović odgovorila UO: "Odluke su nelegalne, nemate saglasnost za moju smjenu"

13
L. Memčić
Sebija Izetbegović odgovorila UO: "Odluke su nelegalne, nemate saglasnost za moju smjenu"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović poslala je Upravnom odboru ove institucije odgovor nakon što su pokrenuli proces za njenu smjenu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

U svom odgovoru, Izetbegović je navela da je proces nelegalan jer, prema njenim tvrdnjama, Upravni odbor nema saglasnost federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca.

Izetbegović dalje navodi da je "imenovanje Upravnog odbora izvršeno bez prijedloga federalnog ministra, to Upravni odbor u ovom sazivu nema pravo da odlučuje niti donosi bilo kakve odluke".

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

"Svako postupanje ovog nezakonitog Upravnog odbora za sobom povlači i nezakonite odluke", navodi se u odgovoru Izetbegović koji je u posjedu portala Radiosarajevo.ba.

Izetebgović se poziva na Statut KCUS-a te kaže da "nezakoniti Upravno odbor nije imenovan u skladu sa pozitivnim propisima kao i da je prilikom donošenja Odluke postupio suprotno odredbama člana 43. stav 2. Statuta KCUS-a".

Član na koji se poziva Izetbegović propisuje sljedeće: Odluka o imenovanju/razrješenju generalnog direktora iz stava 1. ovog člana podliježe obaveznoj prethodnoj saglasnosti federalnog ministarstva zdravstva shodno članu 66. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Saznajemo: Ko bi mogao zamijeniti Sebiju Izetbegović na čelu KCUS-a. Otkrivamo četiri kandidata

Saznajemo: Ko bi mogao zamijeniti Sebiju Izetbegović na čelu KCUS-a. Otkrivamo četiri kandidata

Na kraju, Izetbegović traži od Upravnog odbora da dostave informacije o tome da li su dobili saglasnost federalnog ministra zdravstva.

Podsjetimo, Ismet Gavrankapetanović, aktuelni direktor Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' i Mevludin Mekić, bivši predsjednik Upravnog odbora UNSA-e, doktor Alen Pilav i Sanela Salihagić, šefica Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a, kandidati su za novog generalnog direktora Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) o čemu je naš portal ranije pisao.

Sve će biti poznato već u ponedjeljak, 27. novembra, za kada je zakazana redovna sjednica Upravnog odbora KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije