Donosimo saopćenje novog UO KCUS-a nakon što je donesena odluka o smjeni Sebije Izetbegović

8
A. P.
Donosimo saopćenje novog UO KCUS-a nakon što je donesena odluka o smjeni Sebije Izetbegović
Foto: Prinscreen / Sebija Izetbegović

Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu usvojio na sjednici koja je održana u ponedjeljak, 30. oktobra, odluku o smjeni aktuelne generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Ovo je potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba, a odlučeno na prvoj redovnoj sjednici novog Upravnog odbora KCUS-a.

Sebija Izetbegović ima rok od osam dana za ulaganje žalbe, nakon čega će Upravni odbor KCUS-a na narednoj sjednici donijeti konačnu odluku o njenoj smjeni.

Cijenjeni analitičar: U narednih nekoliko sedmica, situacija će se početi zahuktavati na Balkanu

Cijenjeni analitičar: U narednih nekoliko sedmica, situacija će se početi zahuktavati na Balkanu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 4. oktobra donijela Rješenje o imenovanju privremenog Upravnog odbora Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo u sljedećem sastavu:

Kao što je poznato, predsjednik privremenog UO KCUS je Benjamin Kulovac, a članovi su Amela Kuskunović, Sabina Prevljak Bajić, Amel Pindžo, Dragan Stevanović, Elvir Ćatović, Diana Štimjanin Koldžo, Ajdin Zulić, Martina Grgić, Damir Šapina i Jasmin Šutković.

Stevanović o imenovanju UO KCUS-a: 'Sebija treba biti smijenjena. Poslat će se poruka autokratima'

Stevanović o imenovanju UO KCUS-a: 'Sebija treba biti smijenjena. Poslat će se poruka autokratima'

Portal Radiosarajevo.ba donosi detalje šta se događalo na sjednici novog upravnog odbora KCUS-a na kojoj je usvojena odluka o smjeni generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

"Privremeni Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo - KCUS danas je održao prvu redovnu sjednicu. Na dnevnom redu uvrštene su teme od značaja za funkcioniranje KCUS-a.

Od brojnih tačaka dnevnog reda, neke su privukle pažnju medija i javnosti pa ćemo stoga javnost više informirati upravo o tim odlukama. Time želimo naglasiti da UO u potpunosti poštuje princip transparentnosti i otvorenosti rada.

Najveće interesovanje vladalo je za pitanje razrješenja generalne direktorice dr. Sebije Izetbegović.

U vezi s tim vas informiramo da smo pokrenuli proceduru smjene generalne direktorice KCUS-a.

Odluku o razrješenju generalne direktorice smo razmatrali u vezi sa Članom 53. Statuta KCUS-a, koji propisuje da je Upravni odbor dužan razriješiti generalnog direktora i prije isteka mandata za koji je izabran ako, između ostalog, nastane neki od razloga koji po posebnim propisima ili propisima kojima se uređuju radni odnosi dovode do prestanka ugovora o radu.

Advokatski tim Sebije Izetbegović: 'Nismo zaprimili bilo kakvo rješenje, ponovo krše odluke Suda'

Advokatski tim Sebije Izetbegović: 'Nismo zaprimili bilo kakvo rješenje, ponovo krše odluke Suda'

Član 44. Statuta KCUS-a propisuje da za generalnog direktora može biti imenovano lice koje, pored općih uvjeta predviđenih Zakonom, ispunjava i druge uvjete među kojima je i taj da je nastavnik Medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta.

Senat Univerziteta u Sarajevu je dr. Izetbegović u martu ove godine poništio zvanje magistrice medicinskih nauka i zvanje redovne profesorice na katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Time su nastali razlozi zbog kojih je UO obavezan donijeti oduku o razrješenju generalne direktorice prije isteka mandata, što bi bilo 09. januar 2024. godine.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statut KCUS-a predviđa i to da ukoliko Upravni odbor ne razriješi generalnog direktora iz propisanih razloga u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od razloga zbog kojih se generalni direktor mora razriješiti dužnosti, rješenje o razrješenju generalnog direktora donosi Federalni ministar zdravstva.

Upravni odbor će, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutom KCUS-a, obavijestiti dr. Izetbegović o razlozima za pokretanje postupka razrješenja i dati joj osam dana da se izjasni o toj odluci u pisanoj formi.

Izetbegović o smjenama uprave KCUS-a: 'Tvrdi da su nezakonite, prozvala 'nametnutog premijera'

Izetbegović o smjenama uprave KCUS-a: 'Tvrdi da su nezakonite, prozvala 'nametnutog premijera'

Ako dr. Sebija Izetbegović ne dostavi dokaze o svom izjašnjenju, a koji se odnose na član 44. Statuta, Upravni odbor će donijeti Odluku o rarješenju generalne direktorice. Ista odluka će biti proslijeđena Federalnom ministru zdravlja i Vladi Federacije.

Pored toga, Upravni odbor je poništio javni oglas za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a objavljen 06. oktobra 2023. godine, jer nije bio u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutom KCUS-a.

Ujedno smo donijeli odluku o raspisivanju novog javnog oglasa za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a, u skladu sa svim pravnim propisima," navodi se u saopćenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora prof. dr. Benjamin Kulovac i koje je u posjedu portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije