Stevanović o imenovanju UO KCUS-a: 'Sebija treba biti smijenjena. Poslat će se poruka autokratima'

2
A. Č.
Stevanović o imenovanju UO KCUS-a: 'Sebija treba biti smijenjena. Poslat će se poruka autokratima'
Foto: Printscreen / Dragan Stevanović

Doktor Dragan Stevanović (SDP), imenovan je za jednog od novih članova Upravnog odbora KCUS-a, a gostovao je na FACE televiziji gdje je komentarisao imenovanje novih članova Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Dragan Stevanović kazao je kako je pozvan u srijedu ujutro od strane KO SDP-a koji su smatrali da on treba da bude predložen za vršioca družnosti člana UO jer imenovanja Vlade podliježu procedurama koje podrazumijevaju javni poziv.

"Nisam dobio još odluku i vjerujem da će ovo biti samo v.d. na mjesec, dva ili tri koliko zakon dopušta", ističe dr. Stevanović.

Fanovi šokirani izgledom Bena Afflecka: "Zar nije mogao priuštiti dobrog plastičnog hirurga?"

Fanovi šokirani izgledom Bena Afflecka: "Zar nije mogao priuštiti dobrog plastičnog hirurga?"

Smjena Sebije Izetbegović najavljuje se već dugo. Na pitanje novinara zašto to nije urađeno prije mjesec ili dva, Dragan Stevanović je odgovorio:

"Ne znam, očito nisu postignuti zadovoljavajući politički dogovori unutar Vlade FBiH i sa ministrom zdravstva. Morali su (požuriti) jer kako bi to drugačije napravili."

Ovo su novi članovi uprave KCUS-a koji će smijeniti Sebiju Izetbegović i imenovati novog direktora

Ovo su novi članovi uprave KCUS-a koji će smijeniti Sebiju Izetbegović i imenovati novog direktora

Komentarisao je i to što je Nermin Nikšić predložio smjenu, a ne ministar zdravstva.

"Po zakonu imenovanja ne imenuje ministarstvo, nego Vlada. Naše je da provodimo odluke Vlade FBiH, a odluke donose na zakonit način. AKo nisu donesene na zakonit način, onda će se ispraviti", ističe doktor.

"Manje je pitanje kada će se smjena donijeti, bitnije je šta će ta smjena rezultirati. Ona će poslati poruku nekim autokratima da se ne mogu ponašati na način nesaradnje sa svima koji ne prihvataju isključivo njihovo mišljenje, jer jedno mišljenje na ovakav način koje je zastupala Sebija Izetbegović nije pružalo mogućnost da razgovarate ili dogovarate. Ako ta smjena bude ozbiljan uvod za rekonstrukciju i reorganizaciju Kliničkog centra koji mora biti u sklopu šire i ozbiljnije reorganizacije zdravstvenog sistema onda se nije zakasnilo", tvrdi Stevanović.

Potvrđeno za Radisarajevo.ba: Kreće smjena Sebije Izetbegović. Ko će biti novi direktor?

Potvrđeno za Radisarajevo.ba: Kreće smjena Sebije Izetbegović. Ko će biti novi direktor?

Kaže da se tražila smjena direktorica jer nije ispunjavala uslove po Statutu KCUS-a, a ako to Upravni odbor nije to uradio, onda je stvar osnivača da ga zamijeni.

"Ja mislim da Sebija Izetbegović treba biti smijenjena zbog niza razloga, a jedan od osnovnih je da formalno-pravno više ne ispunjava uslove i poziva se na neke žalbene rokove i ostalo. Ja sudske odluke prejudicirati neću, ako sud procijeni drugačije, postupit ćemo drugačije. Sada imamo validnu odluku da profesorica više nije profesorica i nema doktorat i prema tome, ne ispunjava uslove za direktora KCUS-a", ističe Stevanović.

Stari UO koji je jučer smijenjen, jučer je raspisao konkurs za novog generalnog direktora.

Kantonalni sud odbio žalbu Sebije Izetbegović: Na snazi odluka UNSA o oduzimanju zvanja profesorice

Kantonalni sud odbio žalbu Sebije Izetbegović: Na snazi odluka UNSA o oduzimanju zvanja profesorice

"Možemo donijeti odluku da se konkurs poništi ukoliko smatramo da su uslovi u konkursu neadekvatni, a možemo voditi dalje proceduru po tom konkursu. Mislim da ga treba poništiti zbog nekoliko razloga, to bi bilo korektno i obavezujuće da stoji da budući kandidat za direktora ponudi jasnu i preciznu viziju rekonstrukcije KCUS-a, perioda u kojem se to može uraditi i uslova koji se trebaju ispuniti. Bez toga, imenovanje je da 'sjaše Kurta, uzjaše Murta'", dodaje on.

Ko će biti novi direktor KCUS-a?

"Ne znam šta se predlaže jer ja nisam u političkim strukturama u kojim se odlučuje na takav način, ja sam načuo varijantu da bi profesor Gavrankapetanović mogao biti novi direktor. Ali o tom, po tom, dok se vidi kakvi su kandidati. Reorganizacija zdravstvenog sistema ne podrazumijeva samo smjenu šefova. Prvo su odnosi zatrovani, puno kadrova je otišlo, ovi kadrovi koji su ostali mnogi su na osrednjem nivou, nema dobrih uvjeta, oni koji će praviti reorganizaciju moraju znati da to košta", ističe Dragan Stevanović i dodaje:

"Ja bih volio da se Kemal Dizdarević vrati u BiH i da nastavi da radi u svoj posao u čemu je nezamjenjiv, priznat i stručan. Zbog konfliknosti ne bih volio da bude generalni direktor KCUS-a", istakao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije