Kantonalni sud odbio žalbu Sebije Izetbegović: Na snazi odluka UNSA o oduzimanju zvanja profesorice

6
L. Memčić
Kantonalni sud odbio žalbu Sebije Izetbegović: Na snazi odluka UNSA o oduzimanju zvanja profesorice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je žalbu na odluku Općinskog suda u Sarajevu koju su podnijeli advokati direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović kojom je odbijen zahtjev za mjere osiguranja, jer nije dokazala da je ispunila ispitne obaveze na postdiplomskom studiju.

Zbog toga, odluka Senata Univerziteta u Sarajevu kojom je stavljena van snage odluka o izboru u akademsko zvanje redovnog profesora ostaje na snazi.

Na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) 29. marta ove godine, oduzeto joj je zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu - van snage je stavljena odluka iz 2014. godine kada je Izetbegović izabrana za redovnu profesoricu. Od 1. augusta ove godine, Sebija Izetbegović zvanično više nije zaposlena na Medicinskom fakutetu u Sarajevu

Požar u BiH: Gorila trafo-stanica, stanovnici ostali bez električe energije

Požar u BiH: Gorila trafo-stanica, stanovnici ostali bez električe energije

"Žalba se odbija i prvostepeno rješenje potvrđuje. Prvostepenim rješenjem Općinskog suda u Sarajevu 15. jula 2023. godine je odlučeno kako slijedi:

Odbija se prijedlog za određivanje mjere osiguranja kojom se traži da se odloži izvršenje Odluke protivnika o stavljanju van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu broj od 29. marta 2023. godine, te da se zabrani protivniku da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršenju naprijed navedene Odluke sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka u kojem se odlučuje o poništenju iste odluke ili do druge odluke suda", navodi se u dijelu presude.

Ovu informaciju je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio advokat Univerziteta u Sarajevu Enver Smajkan.

Odbijen zahtjev Sebije Izetbegović: Na snazi ostaje odluka Senata UNSA o ukidanju zvanja profesorice

Odbijen zahtjev Sebije Izetbegović: Na snazi ostaje odluka Senata UNSA o ukidanju zvanja profesorice

"Ovo je pravosnažna odluka. nemaju više mogućnost na žalbu. Ovim pravosnažno ostaje bez zvanja profesorice", kazao je kratko Smajkan.

Kontaktirali smo i advokata Sebije Izetbegović, Esada Oruča koji kaže da nije tačno da ovom odlukom Izetbegović ostaje bez zvanja profesorice.

"Ne može ostati bez zvanja profesorice kad nije održan nijedan parnični postupak u tom predmetu. Ovim je samo odbijen zahtjev za mjere osiguranja", rekao je Oruč za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije