Rifat Škrijelj potvrdio: 'Sve odluke o oduzimanju zvanja Sebije Izetbegović ostaju na snazi!'

3
A. Čančar
Rifat Škrijelj potvrdio: 'Sve odluke o oduzimanju zvanja Sebije Izetbegović ostaju na snazi!'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Rifat Škrijelj

Univerzitet u Sarajevu danas, 19. jula održao je konferenciju za medije u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu gdje se obratio rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Osim teme koja se odnosila na dvije studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, rektor Škrijelj se osvrnuo i  na jučerašnju odluku Tužilaštva Kantona Sarajevo o neprovođenju istrage u predmetu koji je formiran na osnovu informacije Univerziteta u Sarajevu vezanu za vjerodostojnost javnih isprava Sebije Izetbegović sa postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Kao rektor UNSA ne prakticiram davati komentare sudskih i tužilačkih odluka jer se one ne komentarišu. Nisam nadležan, kompetentan ni zainteresiran da komentarišem te odluke. Danas smo dobili obavještenje Tužilaštva o tom zaključku Kantonalnog tužilaštva.

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Prvo, UNSA je postupao prema Zakonu o viskom obrazovanju, statutu i pravilima po kojima radi Univerzitet, a nismo postupali prema tužilačkim i sudskim postupcima. Postupak utvrđivanja krivične odgovornosti nije bio predmetom analize UNSA, niti smo mi podnosili krivičnu prijavu. Mi smo obavijestili nadležne institucije o dokumentaciji kioju smo imali i koju smo prikupili, a po službenoj dužnosti određene institucije su pokrenule krivičnu prijavu", izjavio je Rifat Škrijelj.

Tužilaštvo BiH je, kako kaže, pokrenulo postupak prema svojoj metodologiji.

Odbijen zahtjev Sebije Izetbegović: Na snazi ostaje odluka Senata UNSA o ukidanju zvanja profesorice

Odbijen zahtjev Sebije Izetbegović: Na snazi ostaje odluka Senata UNSA o ukidanju zvanja profesorice

"O tome ništa ne bih govorio osim da ti postupci Tužilaštva nemaju nikakve poveznice sa postupanjem Senanta UNSA i rektorata. Oni rade svoj posao po pitanju krivične odgovornosti, a UNSA po pitanju akademske i naučne odgovornosti Sebije Izetbegović. Sve odluke koje smo donijeli na Senatu ostaju na snazi dok sud ne donese drugačije odluke - to je odluka o poništenju magisterija, to je odluka o poništenju izbora u zvanje redovne profesorice 2014. godine i odluka o brisanju iz matične knjige doktoranata. Tu odluku nismo proveli jer je u međuvremenu na zahtjev Sebije Izetbegović preko advokatskog tima Opštinski sud donio privremenu, a onda mjeru osiguranja koja je na snazi donošenja sljedeće sudske odluke. Ta mjera je na snazi dok se Kantonalni sud ne očita po žalbi koju je uložio advokat koji zastupa UNSA. To će biti uskoro. Kada Kantonalni sud kaže svoj stav, onda ćemo znati šta će biti sa tom mjerom osiguranja", izjavio je Rifat Škrijelj.

Kako kaže, zaustavljen je postupak objave u Službenim novinama BiH. To ne znači da je promijenjena odluka UNSA, jer se čeka odluka Kantonalnog suda.

"U slučaju magisterija, Sebija Izetbegović je brisana iz registara jer smo na Senatu donijeli odluku da se briše iz registra jer nije uspjela dokazati da je ispite koje ime upisana u indeksu položila jer nije dostavila uvjerenje o položenim ispitima na Sveučilištu u Zagrebu, nije dostavljeno ni od nje ni od Medicinskog fakulteta da su joj ti ispiti priznati na Medicinskom fakultetu, nije dostavljeno uvjerenje o položenim ispitima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na kojem je nastavila postdiplomski studij i nije dostavljena diploma magistra koju ne posjeduje. Zbog toga je magisterij obrisan, izbrisana je iz registra, a to je bio preduslov za prijavu doktorata, preduslov za izbor u akademska zvanja", dodao je.

Advokatski tim Sebije Izetbegović: 'Nismo zaprimili bilo kakvo rješenje, ponovo krše odluke Suda'

Advokatski tim Sebije Izetbegović: 'Nismo zaprimili bilo kakvo rješenje, ponovo krše odluke Suda'

Po tom pitanju na Opštinskom sudu u Sarajevu odbijen je zahtjev za izdavanje privremene mjere osiguranja, odbijen zahtjev za mjerom osiguranja. Kako Škrijelj kaže, advokati su se žalili Kantonalnom sudu i žalba je odbijena.

"Po pitanju mjere stavljanja van snage odluka o izboru akademsko zvanja, Opštinski sud je odbio izdati privremenu mjeru osiguranja, mjeru osiguranja, advokatski sud se žalio Kantonalnom sudu i tu se čeka odluka Kantonalnog suda. Dakle, odluke koje je donio Senat UNSA i rektor UNSA su na snazi do konačnog rješenja na Sudu", izjavio je Rifat Škrijelj.

Dodao je da su se danas oglasili na ovakav način zbog stalnih javnih prijetnji advokatskog tima Sebije Izetbegović Rifatu Škrijelju, odlučio je javno pozvati pred medijima poručivši sljedeće:

Rifat Škrijelj odgovorio advokatskom timu Sebije Izetbegović: 'Ovo je pravno nasilje'

Rifat Škrijelj odgovorio advokatskom timu Sebije Izetbegović: 'Ovo je pravno nasilje'

"Neka prestanu više sa prijetnjama, neka poduzimaju korake koje su poduzimali i do sada. Upućivane su lažne i fingirane krivične prijave protiv rektora UNSA Rifata Škrijelja na Tužilaštvu KS koje je u provjeri tih navoda u prijavi, a očigledno je da je u fokusu advokatskog tima Sebije Izetbegović i N.N. lica pokušaj osvete rektoru Rifatu Šrkijelju. Odluke nije donosio rektor samostalno, nego Senat UNSA sa 30 glasova za brisanje iz registra magistara, sa 30 glasova za van snage odluke o izboru i sa 30 glasova za brisanje iz registra doktora nauka. Za brisanje iz registra doktora nauka Univerzitetu rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove to naređeno da uradimo, a i bez naređenja sam prema službenoj dužnosti po zakonu to dužan uraditi", izjavio je Rifat Škrijelj.

Kako je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo ranije saopćeno, nakon grafološkog vještačenja, utvrđeno je da je obrazac indeksa Sebije Izetbegović autentičan i da su svi potpisi u indeksu autentični, odnosno da riječ o potpisima profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Rifat Škrijelj objasnio: Zašto je Sebiji Izetbegović poništena i diploma doktora nauka

Rifat Škrijelj objasnio: Zašto je Sebiji Izetbegović poništena i diploma doktora nauka

Tužilaštvo KS je zaključilo da u navedenom predmetu nema elemenata krivičnih djela krivotvorenje isprave, prevare, niti bilo kojeg drugog krivičnog djela propisanog Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Tim povodom se oglasio i advokatski tim Sebije Izetbegović i kazao da će tražiti da se ponište sve dosadašnje odluke Senata UNSA-e i rektora te da se Izetbegović vrate zvanja, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije