Lendo (SDA) o smjenama u odborima KCUS-a: "Liječenje Bošnjaka će sada određivati Čovićevi kadrovi"

20
Radiosarajevo.ba
Lendo (SDA) o smjenama u odborima KCUS-a: "Liječenje Bošnjaka će sada određivati Čovićevi kadrovi"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Još jedna sramota i poniženje Bošnjaka u režiji nametnute Vlade Federacije BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem, komentira danas odluke o razrješenju odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) potpredsjednik Federacije Refik Lendo (SDA).

"Nametnuta Vlada Federacije danas je odlukama protivnim Statutu KCUS-a, postupajući suprotno odlukama Vlade Srednjobosanskog kantona, u upravljačku strukturu KCUS-a ispred ovog kantona imenovala politički aktivno lice, članicu HDZ BIH i uposlenicu Doma zdravlja iz Jajca, koja će u konačnici odlučivati o postavljenju novog direktora UKC Sarajevo. Statut KCUS-a i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBIH propisuju da smjene i imenovanja vrši Vlada Federacije na prijedlog federalnog ministra zdravstva, a ne na prijedlog premijera Federacije kako je to danas bio slučaj", tvrdi Lendo.

On cijeni kako su "u nezakonitim rješenjima navedeni organi koje Statut KCUS-a ne poznaje i to 'privremeni Upravni odbor' i 'privremeni Nadzorni odbor'".

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Statutarni organi KCUS-a su Upravni odbor i Nadzorni odbor, te kao takvi jedini su ovlašteni da donose odluke koje proizvode pravne učinke. Bilo kakve odluke koje donose organi koje Statut KCUS-a ne poznaje, su nezakonite i ne proizvode pravne učinke. Statut KCUS-a i zakoni nalažu da se svako upražnjeno mjesto u Upravnom i Nadzornom odboru popunjava nakon javno provedene konkursne procedure, a ne na osnovu procedure koju samovoljno i suprotno zakonu provodi nametnuti premijer.

Nametnuta Vlada Federacije je ovim činom razorila integritet i ugled KCUS-a, pogazila volju kantona u kojim su Bošnjaci većina, te u ruke HDZ BIH i Dragana Čovića predala najvažniju zdravstvenu ustanovu za Bošnjake. Ovo je velika i teška sramota čije će razorne i trajne posljedice osjetiti narod, Bošnjaci većinom, kojim će uslove liječenja određivati kadrovi HDZ BIH i Dragana Čovića", zaključio je Lendo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije