Izetbegović o smjenama uprave KCUS-a: 'Tvrdi da su nezakonite, prozvala 'nametnutog premijera'

7
Radiosarajevo.ba
Izetbegović o smjenama uprave KCUS-a: 'Tvrdi da su nezakonite, prozvala 'nametnutog premijera'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i zastupnica Skupštine KS Sebija Izetbegović oglasila se nakon što je Vlada FBiH na današnjoj sjednici imenovala je nove članove Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji će birati novog direktora.

Sebija Izetbegović se oglasila na Facebook profilu, a objavu prenosimo u cijelosti:

"Nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su danas nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) smijenili članove Upravnog i Nadzornog odbora.

Bizarna izjava trenera Želje nakon poraza: 'Ponosan sam na tim, sve okolo je sramota'

Bizarna izjava trenera Želje nakon poraza: 'Ponosan sam na tim, sve okolo je sramota'

Nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure - po staroj SDP-ovskoj mantri 'znamo da nije po zakonu, ali nama se žuri' - nametnuti premijer kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a.

Premijer koji je od građana dobio manje od 6.000 glasova, koji nije mogao osvojiti čak ni kompenzacijski mandat, nametnut je suspenzijom Ustava na jedan dan. Takav premijer sada, u žurbi da imenuje podobne kadrove, suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

Nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili.

Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je danas praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a. Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva.

Nadam se da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu", navodi se u objavi.

Nametnuti federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada su danas nezakonito i protivno Statutu Kliničkog centra...

Posted by Sebija Izetbegovic on Wednesday, October 4, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije