Lejla Brčić: 'Prijetnje Sebije Izetbegović su uzaludne, čula sam za neke dogovore da se ona ne dira'

3
Radiosarajevo.ba
Lejla Brčić: 'Prijetnje Sebije Izetbegović su uzaludne, čula sam za neke dogovore da se ona ne dira'
Foto: Screenshot / Lejla Brcić tokom gostovanja na FACE TV

Sada već bivša članica Upravnog odbora Kliničkog centra u Sarajevu Lejla Brčić gostovala je na FACE TV, gdje je govorila o situaciji u ovoj instituciji. 

Nezaobilazna tema bila je smjena Sebije Izetbegović, još aktuelne direktorice KCUS-a. Kako je navela Brčić, ona nije smijenjena tokom mandata prethodnog UO, bez obzira na njene pokušaje da se ta smjena pokrene. 

"Prijašnji Upravni odbor je odbijao i raspravljati o tome. Ja sam od sjednice na kraju aprila ove godine tražila odlučivanje o ovoj temi. Vlada Kantona Sarajevo me zadužila početkom aprila da pokrenem to pitanje. 

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Odbijeno je razmatranje bez bilo kakve diskusije. Nakon toga su se održavale elektronske sjednice, na kojima sam opet postavljala taj zahtjev. U međuvremenu je imenovana jedna nova članica ispred HDZ-a koja je podržavala moje stavove i pridružila se od sjednice u maju, ali opet nije uvršteno. 

Na posljednjoj sjednici na kojoj sam prisustvovala, u septembru, sam imala jedan duel sa predsjednikom UO gdje sam tražila da se to uvrsti. On je, onako teatralno, informisao UO da je podignuta krivična prijava protiv njega i da on ne donosi samostalno odluke. 

Lejla Salihagić-Brčić (N. stranka): Iz UO KCUS sam smijenjena zato što sam u sukobu s Edinom Fortom

Lejla Salihagić-Brčić (N. stranka): Iz UO KCUS sam smijenjena zato što sam u sukobu s Edinom Fortom

To je istina, podignuta je krivična prijava protiv predsjednika UO i cijelog Upravnog odbora za zloupotrebu položaja, zbog neuvrštavanja ovog zahtjeva na dnevni red. Šta će se desiti s tom krivičnom prijavom, to znaju organi koji vode taj postupak. 

Obrazloženje Upravnog odbora je bilo da se čeka konačna sudska odluka, što nema pravnog utemeljenja. Da je sud donio mjere osiguranja kojim bi zabranio provođenje odluka Senata u tom momentu bi postojala smetnja za postupanje po tim odlukama. Kako su te mjere osiguranja odbijene, apsolutno ne postoji nijedna pravna zapreka da se po tim odlukama postupa", odgovorila je Brčić. 

Na konstataciju voditelja da je UO trebao odmah pokrenuti proceduru smjene Sebije Izetbegović čim je odluka Senata UNSA-e donesena, Brčić je to potvrdila

Dalje, Brčić je govorila i o razlozima zašto, nakon preuzimanja vlasti, nije pokrenuta smjena direktorice KCUS-a. 

Njeno obrazloženje je bilo da je to problem - birokratije. 

Mandić o smjeni Lejle Salihagić-Brčić: 'Još jedna u nizu ozbiljnih grešaka Edina Forte'

Mandić o smjeni Lejle Salihagić-Brčić: 'Još jedna u nizu ozbiljnih grešaka Edina Forte'

"Mi smo to vidjeli kada smo, kao šestorka, preuzeli vlast u Kantonu Sarajevo 2018. godine. Uz dužno poštovanje divnim državnim službenicima, kada jedna struktura drži sve poluge vlasti 30 godina, teško se tome oduprijeti

Dočeka vas takav nered da mogu razumjeti da se nisu snašli tako brzo. Ipak, morate imati lidere procesa. Ono što je pomoglo KS je, da me niko ne shvati pogrešno, činjenica da je procese vodio Elmedin Konaković. On je bio lider, autoritet koji je na određen način znao odrediti prioritete, ali i poslušati", istakla je bivša članica UO KCUS-a, te dodala kako je liderstvo predsjednika NiP-a u mnogočemu ubrzalo neke procese. 

Komentarišući najavu Sebije Izetbegović da će pokrenuti tužbu, Lejla Brčić je rekla da su te prijetnje uzaludne, te da je sve urađeno prema protokolu i prema zakonu. 

Također je rekla kako je čula za određene priče o dogovorima pojedinaca iz Trojke da se Izetbegović zadrži na mjestu direktorice do januara, mada je negirala da zna o ljudima iz vlasti koji su za kočenje ovog procesa dobili novac. 

"Čula sam za neke džentlmenske dogovore, ne znam koga iz Trojke, da se ne dira Sebija Izetbegović do isteka mandata. Da je bilo ko uzeo novac, to sam prvi put čula", rekla je Lejla Brčić. 

Ostatak intervjua možete pogledati ovdje: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije